latinica  ћирилица
30/11/2021 |  15:32 ⇒ 19:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић расписује референдум о промјени Устава Србије

Предсједник Скупштине Ивица Дачић расписаће вечерас референдум о промјени Устава Србије.
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић) -
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић)

Дачић ће референдум ради потврђивања Акта о промјени Устава расписати након завршетка посебне сједнице парламента, најављено је из Скупштине Србије.

Референдум би, како је раније најављено, требало да буде расписан за 16. јануар.

У парламенту је у току обједињена расправа о Приједлогу Акта о промјени Устава Србије, Приједлогу Уставног закона за спровођење тог Акта и о Приједлогу одлуке о расписивању референдума ради потврђивања Акта о промјени Устава, чије усвајање ће омогућити промјене Устава у дијелу који се тиче правосуђа.

Министарка правде Маја Поповић изразила је очекивање да ће данас парламент усвојити све приједлоге како би могло да дође до промјене Устава, а о чему ће грађани коначни суд дати на референдуму.

Навела је да чврсто вјерује да ће посланици двотрећинском већином усвоји акт о промјени Устава и Уставног закона за његово спровођење, што је, каже, важно за грађане Србије не само зато што то тражи ЕУ, или нека међународна организација.

Додала је да је промјена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, а која ће између осталог омогућити боље оцјене и напретка Србије у процесу евроинтеграција.

Поповићева је подсјетила на разлоге за промену Устава, које имају за циљ између осталог повећање правне сигурности грађана, правну заштиту и суђење у разумном року.