latinica  ћирилица
30/11/2021 |  16:04 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Веома успјешно пословање "Саве Семберије"

Директор Прехрамбене индустрије "Сава Семберија" Стево Филиповић рекао је Срни да је ситуација на тржишту у овој години довела до астрономског повећања цијена репроматеријала и свих неопходних ствари за производњу финалног производа, али да је ова фабрика упркос томе веома успјешно пословала.
Фабрика "Сава Семберија" - Фото: РТРС
Фабрика "Сава Семберија"Фото: РТРС

Филиповић је истакао да је "Сава Семберија" успјела да кључни дио сезоне преради и произведе све планиране количине.

- Успјели смо да у оптималном року завршимо, односно прерадимо 8.000 тона - рекао је Филиповић и напоменуо да ова фабрика извози на страно тржиште између 85 и 90 одсто производа.

Он је навео да се нада да у наредном периоду неће доћи до затварања широм свијета, како се не би нашли у ситуацији да не могу доћи до крајњег купца, што би било катастрофално.

Филиповић је истакао да су у "Сави" задовољни достигнутом прерадом и одрађеним плановима, имајући у виду да је ова година била изузетно тешка - била је суша, мазут је у односу на претходну годину дупло поскупио, уље је са прошлогодишње цијене од 1,40 КМ отишло на 2,90, па и три КМ, а драстично су процентуално поскупјели стреч и термо фолија, кутија, сирће, тацна, амбалажа, стакло, лименке и тегла.

- Кључни програм је завршен, а данас се ради слатки програм, да бисмо до 31. децембра све завршили и тада бисмо квалитетно одрадили ремонт постројења - навео је Филиповић.

Он је напоменуо да је "Сава Семберија" стратешки веома важна не само за Бијељину, него и Републику Српску.

- Ми откупљујемо сву домаћу производњу која има минималан услов квалитета да може да уђе у производни процес, успијевамо да то прерадимо и за све те количине имамо познатог купца - рекао је Филиповић.

Он је подсјетио да је "Сава Семберија" и ове године инвестирала у дио опреме, која се сваке године занавља.

Земље у које стижу производи "Саве Семберије" су Катар, Уједињени Арапски Емирати, Канада, Шведска, Њемачка, Словенија, Црна Гора, Србија, те САД, што је главни дио њеног тржишта. Ријетка је фабрика у прехрамбеној индустрији која не користи адитиве, конзервансе, вјештачке боје, ароме и заслађиваче, те је на свјетском тржишту препозната као фабрика здраве хране.

"Сава Семберија" запошљава 47 радника.