latinica  ћирилица
01/12/2021 |  07:28 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Верхаз: ХИВ и даље табу тема (ВИДЕО)

Пандемија ХИВ вируса траје још увијек, а та болест прије је доносила сигурну смрт, данас то није тако, истакла је Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести Универзитетско клиничког центра Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Антонија Верхаз - Фото: РТРС
Антонија ВерхазФото: РТРС

У свијету се обиљежава Међународни дан борбе против ХИВ-а.

У периоду пандемије вируса корона у Српској дошло је до значајног раста броја обољелих од АИДС-а, односно заражених ХИВ-ом, те је тако прошле године регистровано 18 нових случајева.

- Страх долази из неколико праваца, јер није се знало како се преноси. Данас има простора за опрез, јер у свијету живи 38 милиона људи са вирусом ХИВ-а. Обољели од ове болести трпе велику стигму, дискриминацију, и то је један од задатака да разбијеме се та табу тема, јер болест је болест, без обзира на име - наглашава Верхазова.

Она наглашава да се ХИВ преноси незаштићеним сексуалним односима са особом која има АИДС.

- Било хетеросексуалне, бисексуалне или хомосексуалне орјентације, као и пренос иглом и шприцом. У нашем региону доминантан је сексуални пренос, и зато се тестирање препоручује свим особама које су имале ризичне односе - рекла је Верхаз.

Она поручује да ХИВ још увијек није потпуно изљечив.

- Али јесте заљечива, и те особе имају готово потпуно нормалан живот. ХИВ вирус се не може пренијети додиром, руковањем, са особом којом радите. али опрез је увијек присутан - додала је Верхазова.