latinica  ћирилица
01/12/2021 |  08:23 ⇒ 08:25 | Аутор: sputniknews.com

Специјални суд одбио условно пуштање Тачија на слободу

Специјални суд одбио је захтјев за условно пуштање на слободу бившег предсједника привремених институција у Приштини и једног од лидера тзв. ОВК Хашима Тачија, који се налази у притвору у Хагу и поред гаранција приштинске полиције, преноси Економија онлајн.
Специјални суд у Хагу за злочине тзв. ОВК (фото: Europol) -
Специјални суд у Хагу за злочине тзв. ОВК (фото: Europol)

Један од разлога који је Специјално вијеће у Хагу навело за доношење одлуке о одбијању гаранција је везан за мијешање у судски процес на КиМ, гдје је било оптужби да је Косовска обавештајна агенција имала два агента који су се представљали као свједоци да дају лажне исказе, пише Инсајдери.

Наводе се и везе политичких противника бившег предсједника Хашима Тачија са терористичким организацијама, понашање челника Удружења ратних ветерана тзв. ОВК, укључујући и летошње изјаве в.д. предсједника те организације Фатона Кљинакуа.

Други разлог за одбијање да се Тачи брани са слободе везан је за несигурност и страх свједока у предмету.

- Свједоци не морају бити физички повријеђени да би били застрашени. Чак и изгледи за ослобађање оптужених на КиМ стварају страх и несигурност код свједока у овом случају - наводи се у документима Специјалног суда.
 
Један од разлога који користи Специјални суд у одбрану своје одлуке је фотографија Тачија са бившим директором приштинске полиције Рашитом Ћалајем, пренио је Косово онлајн.