latinica  ћирилица
01/12/2021 |  09:56 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Мали: До 2028. у функцији прва линија метроа

У Београду ће до 2028. године прва линија метроа бити завршена и потпуно у функцији, рекао је министар финансија Србије Синиша Мали.
Синиша Мали (Фото: ТANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Синиша Мали (Фото: ТANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Он каже да ће до 2030. године и друга линија београдском метроа бити завршена и у функцији.

- Не само да тиме рјешавамо саобраћајне гужве и да је то еколошки добар пројекат, већ је то нови замајац за већи и бржи економски раст - навео је за Мали за ТВ "Пинк" и подсјетио да се на изградњу метроа у Београду чека више од 50 година.

Он је навео да су неки имали идеју да метро буде само за богате, у центру града, што нема смисла јер је саобраћај у том дијелу пријестонице већ развијен.

- Највећи проток људи је управно на позицији од Железника, преко Сајма, ка граду и ка Миријеву, због тога смо на овакав начин и конципирали изградњу - истакао је Мали, додајући да ће се градити и трећа линија.

Радови на изградњи метроа у Београду почели су 22. новембра на Макишком пољу, градњом инфраструктуре и насипа будућег депоа.

Предвиђено је да прва линија метроа повезује Железник и Миријево, а када у потпуности буде завршена, биће дуга 21,1 километар и имаће 21 станицу.

Друга линија ће повезивати Бежанију и Миријево, биће дуга 21 километар и имаће 23 станице. Укрштаће се на Савском тргу.

Београд ће до 2030. године добити двије линије метроа дужине 42 километара са 43 станице, 223 километара "БГ воза" са 76 станица и 500 полазака дневно и 42,6 километара нове трамвајске мреже.

Двије линије метроа коштаће око 4,6 милијарди евра, проширење "БГ воза" и нови трамваји око 1,5 милијарди евра.