latinica  ћирилица
01/12/2021 |  11:08 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

Децембар у знаку бајки и даривања

Паралелно са радом на новој представи - "Седам гавранова", у режији Јакуба Максимова из Чешке, у Дјечијем позоришту Републике Српске увелико трају припреме и за 11. Сњешково, саопштено је из Дјечијег позоришта Српске.
Ескими -бајка ( Фото: Дјечије позориште) -
Ескими -бајка ( Фото: Дјечије позориште)

Тако ће се 15. децембра, исте вечери догодити два велика догађаја за малу публику - премијера бајке браће Грим, "Седам гавранова" и отварање 11. "Сњешкова" које се ове године, с разлогом зове "Сњешково у бајкама браће Грим".

На репертоару Дјечијег позоришта, уз "Седам гавранова" су и "Црвенкапа", "Ивица и Марица", "Вук и седам јарића" и "Краљ жабац", које су још у 19. вијеку написали браћа Вилхелм и Јакоб Грим, а чије бајке је Унеско 2005. године уврстио на попис свјетске нематеријалне културне баштине.

Уз представе које ће се играти током децембра, малишани ће имати прилику и да се упознају са животом Ескима, невјероватним народом који је настањен на самом сјеверу, на арктичким обалама Сјеверне Америке и Гренланду, а којих на свијету има само шездесетак хиљада.

Овогодишње "Сњешково" биће прилика да се дјеца упознају са овим далеким народом који себе називају Инуит, што значи "људи".

Како живе дјечаци и дјевојчице Ескими, од чега њихови родитељи израђују играчке, како се друже са хаскијима, псима који их чувају и вуку њихове санке - све ће то дочарати овогодишње Сњешково, кроз ауторски концепт сценографа Дјечијег позоришта Берине Шушчевић.

У сњежном граду, под кровом Дјечијег позоришта Српске зимска чаролија ће трајати од 15. до 30. децембра у којој ће, уз бајке браће Грим, стићи и Свети Никола и Деда Мраз.

Домаћин, Сњешко Бијелић ће, са малим Ескимима дочекивати дјечицу, дарујући их слаткишима.

Покровитељи овогодишњег Сњешкова су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, Влада Српске и Републички секретаријат за вјере.