latinica  ћирилица
01/12/2021 |  11:46 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Соколац: Обезбијеђена средства за изградњу ски-лифта (ВИДЕО)

Из Програма јавних инвестиција за ову годину Влада Српске одобрила је финансирање и суфинансирање 13 пројеката на подручју Града Источно Сарајево укупне вриједности 3,3 милиона марака. Један од пројеката је и изградња ски-лифта на узвишењу Пуховац, у Сокоцу. Изградњом ски-лифта употпуниће се спортско-рекреативни садражај и туристичка понуда ове локалне заједнице.
Изградња ски лифта на Сокоцу - Фото: РТРС
Изградња ски лифта на СокоцуФото: РТРС

Изградњом ски-лифта грађани Сокоца моћи ће да уживају у скијању и зимским спортовима у близини мјеста становања. На узвишењу Пуховац биће урађене двије стазе дужине од 700 и 800 метара, за дневно и ноћно скијање, као и пратећи објекти, који су неопходни за рад лифта. 

- Објекат скијашнице, који ће садржити угоститељски дио, ски рентал за изнајмљивање опреме и продајни дио- истиче Страхиња Башевић, одборник СНСД-а у СО Соколац.

Срђан Кнежевић, управник Радне јединице Соколац "Електродистрибуције Пале" истиче да се ради нова трафостаница.

- Она ће искључиво служити за ски-лифт. Поред тога помоћ је у механизацији у копању, те дизању стубова за расвјету - наглашава Кнежевић.

За најмлађе скијаше биће обезбијеђена и бесплатна школа скијања, а уз приступачне цијене Пуховац ће засигурно бити права туристичка атракција ове локалне заједнице.

- Пошто је сам Соколац, Романија и овај регион планинарски крајеви, нормално је да је скијање међу првима што се тиче спорта у самом Сокоцу. Из тог разлога желимо да вратимо на старе стазе младе скијаше Сокоца - рекао је Сретко Марјановић, предсједник СО Соколац.

С циљем да употпуне туристичку понуду ове локалне заједнице, иницијативу о изградњи ски лифта покренули су одборници СНСД-а у Скупштини општине гдје је једногласно усвојена. Овај пројекат подржали су општина, град Источно Сарајево и Влада Српске.

- Влада је одобрила 100.000 марака за градњу, град Источно Сарајево 20.000, општина 20.000, а остало ћемо сви заједно потрудити да обезбиједимо додатна средства од донатора - каже Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

За изградњу паркинг простора и приступног пута до ски-лифта заслужни су "Романијапутеви". Ски-лифт је у завршној фази и требало би да пројекат, укупне вриједности 300.000 марака, буде завршен до почетка предстојеће зимске сезоне.