latinica  ћирилица
01/12/2021 |  11:49 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Будимир: Шмит - оруђе политичког Сарајева да наметне своје виђење БиХ

Политички аналитичар Жељко Будимир рекао је Срни да је Кристијан Шмит оруђе у политици политичког Сарајева, које жели да Републици Српској наметне своје виђење БиХ и да је спријечи у њеној борби за уставно-правну позицији.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

- Грађанин Шмит наводи да га брине реторика /српског члана Предсјдништва БиХ/ Милорада Додика, али је врло интересантно да га не брине реторика политичког Сарајева, које је направило стратегију да се Република Српска и њено руководство одврати од правно-политичке борбе враћања уставних надлежности које су узете Српској - рекао је Будимир.

Он је истакао да свакоме ко је читао Дејтонски споразум може бити јасно да одбрана и безбједност припадају ентитетима.

- Управо оно за шта се залаже Српска је оно што је постојало у Дејтону, а одузето је нелегалним дјеловањем високих представника и њиховим притисцима, чиме је Република Српска ослабљена и треба да се доведе до фазе укидања - рекао је Будимир.

Са тог аспекта, додао је он, тврдње Кристијана Шмита имају и друг страну.

- Шмит покушава да се наметне и легитимизује као политички актер у БиХ, а то је немогуће, јер међународна организација која је требало да потврди његово именовање то није урадила и јасно је да то није у сагласности ни са домаћим ни са међународним законодавством - рекао је Будимир.

Он је напоменуо да Република Српска од почетка говори о правно-политичком статусу који је дефинисан Дејтонским споразумом и анексима тог споразума, док са друге стране политичко Сарајево износи своје жеље.

- Свако дјеловање у оквиру тих жеља и политичке визије БиХ наилази на пријетњу и осуду - рекао је Будимир.