latinica  ћирилица
01/12/2021 |  11:55 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Укинуте мјере у вези са птичијим грипом на подручју Градишке

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске ставило је ван снаге рјешење којим су утврђене мјере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од птичијег грипа с циљем сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести на подручју Градишке.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

- С обзиром на то да је од потврде случаја прошло 30 дана, да је у том периоду вршен стални надзор зараженог и угроженог подручја, као и цијеле територије града Градишка и да није било нових случајева угинућа или симптома болести авијарне инфлуенце, односно птичијег грипа, а на основу процјене ризика болести, стекли су се услови за укидање мјера прописаних датим рјешењем - саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Поступајући по рјешењу Министарства, надлежни ветеринарски инспектор је спровео све прописане мјере, организовани су састанци са ветеринарским организацијама Градишке, власницима животиња подијељени су леци који указују на потребу затварања и држања затворене живине у објектима за држање животиња с циљем спречавања контакта са евентуално зараженим птицама.

Одржани су састанци са ловачким удружењима због надзора ловишта и праћења здравственог стања птица у ловишту, додаје се у саопштењу.

Привредном субјекту "Градишка тржница" забрањен је промет трупова живине и јаја из неконтролисаног узгоја.

Министарство је такође упутило апел да, због сталних пријава ове болести у земљама окружења, посебно у Хрватској, произвођачи и даље буду на опрезу, односно да прате здравствено стање живине и биосигурносне и хигијенске мјера на својим имањима држе на високом нивоу.

Апел је упућен и ловачким удружењима да врше надзор ловишта и прате здравствено стање птица у ловишту.

У саопштењу се подсјећа да је 29. октобра Министарство пољопривреде добило пријаву сумње на птичији грип код угинулог дивљег лабуда, који је пронађен у кориту ријеке Саве.

Након проведених испитивања у надлежним лабораторијама утврђено је присуство генома вируса авијарне инфлунеце Х5Н1.

Ријеч је о високопатогеној авијарној инфлуенци код дивљих птица која има карактер зоонозе, односно могуће је да се болест пренесе са заражених животиња на људе.

- Напомињемо грађане да и даље обавезно пријаве надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару сваки случаја угинућа дивљих птица на природним стаништима и воденим површинама, као и да пријаве повећана угинућа или знакове болести код живине и птица на имању - наглашава се у саопштењу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, које је надлежно за здравље животиња, наставиће да редовно прати ситуацију и предузима неопходне мјере ц циљем сузбијања и спречавања ширења заразних болести животиња.