latinica  ћирилица
01/12/2021 |  12:41 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Верхаз: Више говорити о инфекцији како би се смањио број заражених ХИВ-ом

Начелница Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске Антонија Верхаз поручила је, поводом обиљежавања 1. децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, да треба више говорити о овој инфекцији како би се смањио број обољелих и умрлих од ове заразне болести.
Свјетски дан борбе против HIV/AIDS-a - Фото: СРНА
Свјетски дан борбе против HIV/AIDS-aФото: СРНА

 Верхазова је рекла новинарима у Бањалуци да је на том плану циљ подизање свијести о овој инфекцији у смислу да се повећа стопа тестирања и осавремене терапије лијечења обољелих.

Она је навела да се у почетку врло мало знало о ХИВ-у, али да је данас познато да је ријеч о хроничној вирусној инфекцији која се веома добро може држати под контролом.

- То је и даље неизљечива болест, али она се савременом терапијом може јако добро залијечити и држати под контролом у смислу да се пацијентима омогући квалитетан живот и да доживе старост, што раније није био случај - истакла је Верхазова.

Она је напоменула да је ријеч о инфекцији која се не преноси друштвеним контактом, због чега обољеле особе могу бити активне у том смислу.

Верхазова је рекла да су успјешно излијечени њихови пацијенти заражени ХИВ-ом и различитим хепатитисима, а који су истовремено имали вирус корона.

Инфектолог на Клиници за инфективне болести Снежана Ритан навела је да ова клиника организује бесплатне прегледе јетре транзијетном еластографијом, односно фиброскеном.

- Фиброскен на потпуно безболан начин током петоминутног прегледа мјери еластичност и утврђује степен оштећења јетре, те се овим ултразвучним прегледом добија налаз који одговара претрази биопсије јетре - објаснила је Ританова.

Она је навела да је у Републици Српској до сада 151 пацијент заражен ХИВ-ом, те да је од 1. децембра прошле године до данас дијагностиковано 18 нових случајева.

Према њеним ријечима, пацијентима су доступне терапије које су, уз увођење нових лијекова, сваке године све савременије.

- У нашој клиници је под надзором 69 пацијената који се прате и лијече од ХИВ-а - рекла је Ританова.