latinica  ћирилица
01/12/2021 |  13:08 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Здравствени радници у Бањалуци још чекају исплату обећаних накнада (ВИДЕО)

Здравствени радници у Бањалуци још чекају исплату обећаних накнада из градске касе. То је била и једна од тема уз проналажење начина како у средства града уврстити и испалту за здравсне установе које јесу републичког нивоа али функционишу на нивоу града.
Илић са директорима из здравства - Фото: СРНА
Илић са директорима из здравстваФото: СРНА

Директоре здравствених установа на територији Бањалуке примио је предсједнику Скупштине града.

Дом здравља Бањалука јуче је потписао уговоре за исплату средстава. Радници очекују, али средства никако да виде на свом рачуну.

- Ми очекујемо данас током дана да новац који је био намијењен за Дом здравља. Да буде на нашем рачуну и ми ћемо то одмах када добијемо прослиједити на рачуне наших радника - рекла је директорка Дома здравља др Невена Тодоровић.

- Ми ћемо инсистирати на томе да се то хитно исплати и не само то него и за све породиље - истакао је генерални директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић.

Свјесни смо да износ од 500 марака неће ријешти проблеме здравствени радника,али је то начин да да се пружи неки вид подршке онима који се већ скоро двије године боре са вирусом корона. Неке здравствене установе су изостављене,али и за њих је могуће наћи рјешење.

- Спремни смо да такву грешку,ако је можемо назвати грешком, односо превид - исправимо. Да ли ће то бити предмет у овој години усвајањем ребаланса буџета, јер имамо могућност да та средства увећамо или ће то бити предмет у наредној години и да ће то бити дупли износ зо 2021/22, и то остаје питање за наредни временски период - каже предсједник Скупштине града Бањалуке Младен Илић.

Једна од институција које су изсостављене је и Завод за стоматаологију.Лакнуло је када су добили обећања да ће се пронаћи начина да средства буду и на њиховим рачунима.

- Ми само желимо да кроз ово видимо да нас град Бањалука посматра како дио здравственог система овог града - рекао је директор Завода за стоматологију Републике Српске Милош Кос.

Здравствене раднике не занима политичка ситуација,већ што боља њега и услуга за наше пацијенте,јасан је директор Завода за рехабилитацију "Др Мирослв Зотовић"

- Ми се већ дуго боримо са короном. Не видимо јој нажалост краја. Зато би замолили да ово радимо у што већем миру и са што већом подршком - изјавио је директор Завода за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Горан Талић.

Здравствени систем града Бањалуке незамислив је без учешћа свих установа које пружају услуге пацијентима и зато је непотребно издвајање појединих,битна је само подршка цијеле заједнице.