latinica  ћирилица
01/12/2021 |  13:24 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Представа "Кокошка" 20 година на репертоару

У Народном позоришту Републике Српске вечерас ће бити одиграна представа "Кокошка", која је премијеру имала на данашњи дан прије 20 година и најдуговјечнија је представа у историји овог позоришта које постоји 91 годину.
Престава "Кокошка - Фото: Глас Српске
Престава "КокошкаФото: Глас Српске

Глумац Александар Стојковић рекао је да вишедеценијско трајање представе на позоришним даскама свједочи о љубави која се родила између комада и глумаца који у њему играју, али и комада и публике.

- На сцени се види све, нарочито се осјети када глумци у представи добро сарађују и када воле ту представу, онда ту љубав преносе и на публику - рекао је Стојковић Срни.

Он је навео да је ријеч о питкој комедији о животу позоришних умјетника, протканој озбиљним животним темама и проблемима.

- То су свакодневни проблеми са којима се свако од нас сусреће, али проткани хумором и као такви сагледани из скроз другог угла, те публика на крају представе схвати да ти проблеми нису непремостиви као што изгледају на прву - рекао је Стојковић.

Глумац Ђорђе Марковић рекао је да је ова представа јединствен показатељ да глумци никада не старе, те да је то њихова велика привилегија.

- Многи од нас су у протеклих 20 година постали мајке, очеви, баке и деке, али ми смо у овим улогама и даље млади, јер смо у односу на наше синове, кћери, унучад - већа дјеца од свих њих - рекао је Марковић.

Ведрана Мачковић, која је у представи замијенила досадашњу глумицу Гордану Милиновић, изразила је задовољство што је добила прилику да постане дио ансамбла представе која се тако дуго одржала на позоришним даскама.

- Мотив љубави који прожима представу је исти данас као и прије 20 година и то је оно што ову представу одржава живом, али и занимљив начин рјешавања љубавних проблема - рекла је Мачковићева.

Представу "Кокошка" по тексту руског писца Николаја Владимировича Кољаде на сцену Народног позоришта Републике Српске поставио је редитељ Предраг Штрбац 1. децембра 2001. године.

Ово је уједно и најдуговјечнија представа у историји позоришта које постоји 91 годину, а у којем је, заједно са гостујућим изведбама, одиграна 111 пута.

Вечерас ће представа "Кокошка" бити изведена 112. пут.