latinica  ћирилица
01/12/2021 |  14:16 ⇒ 22:57 | Аутор: СРНА

Постигнут споразум, рудари се враћају у руднике

Влада ФБиХ постигла је споразум са Синдикатом радника рудника у ФБиХ на основу кога би рудари вечерас требало да престану са радничком непослушношћу и врате се у руднике.
Постигнут договор са рударима - Фото: klix.ba
Постигнут договор са рударимаФото: klix.ba

Споразумом је договорена смјена директора рудника "Крека" Хусеина Трунића, а уважени су и захтјеви рудара који се тичу исплате дневница за вријеме трајања протеста, те увезивања радног стажа с циљем пензионисања.

Једини захтјев рудара који није испуњен је оставка директора "Електропривреде" Адмира Анделије.

Синдикат радника рудника није у потпуности задовољан договором пошто нису прихваћени сви захтјеви, док федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић сматра да је овим спашен енергетски сектор.

Једном од тачака постигнутог договора Електропривреда се обавезује да ће најкасније до 3. децембра тражити од Владе ФБиХ сагласност за измјену цијене угља коју Електропривреди испоручују рудници у саставу концерна.

Према овоме, испоручени угаљ би у 2022. години био плаћан 20 одсто скупље него сада.

- Средства добијена повећањем цијене угља користила би се искључиво за измирење текућих и заосталих обавеза рудника - предвиђено је споразумом.

Директор Електропривреде Адмир Анделија рекао је да за сада неће бити повећања цијена струје за домаћинства и да му је жао што је дошло до тога да се са рударима "разговара преко нишана", те да се то у будућности неће дешавати.

Споразумом су се Електропривреда и рудници угља у саставу овог концерна обавезали да најкасније до 31. маја сљедеће године ураде план и програм увезивања радног стажа свим радницима рудника који су у саставу концерна.

Синдикати и Електропривреда обавезали су се и на примјену важећег Колективног уговора о правима и обавезама послодаваца и радника у области рударства у ФБиХ и важећих правилника о раду у свим рудницима угља у саставу концерна.

До 30. априла Електропривреда и Синдикат треба да усагласе јединствен правилник о раду и правилник о радном учинку и вредновању отежаних услова рада за све руднике у саставу концерна, који би био примјењиван од 1. маја.

Управе рудника угља у саставу концерна "Електропривреде" мјеру "прекид рада" у рудницима угља у саставу концерна примјењиваче искључиво у складу са Законом о раду ФБиХ, а што ће детаљније бити дефинисано колективним уговором који ће се примијењивати од 1. маја