latinica  ћирилица
01/12/2021 |  14:39 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Туризам - један од покретача економије у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је на сједници Генералне скупштине Свјетске туристичке организације, која се одржава у Мадриду, да је туризам посљедњих година један од покретача економије у БиХ, те да је неопходно уложити напоре у додатни развој и напредак ове привредне гране.
Сташа Кошарац у Мадриду - Фото: СРНА
Сташа Кошарац у МадридуФото: СРНА

Овогодишњој тродневној сједници Генералне скупштине Свјетске туристичке организације присуствују представници 135 земаља, а у фокусу су иновације, едукација и рурални развој, те потреба за хитном трансформацијом туризма, као и улога овог сектора у инклузивном расту.

Кошарац је указао на важност учествовања на сједници Генералне скупштине, будући да је БиХ пуноправна чланица Свјетске туристичке организације, саопштено је из ресорног министарства.

- Овакви форуми добра су прилика за размјену искустава и разговоре о изазовима у области туризма на глобалном нивоу - истакао је Кошарац.

Он је навео да је туризам посљедњих година један од покретача економије у БиХ, те да је неопходно уложити напоре у додатни развој и напредак ове привредне гране.

- Наше опредјељење јесте да афирмишемо и промовишемо туристичке потенцијале Републике Српске и Федерације БиХ. Један од њих је наша олимпијска љепотица Јахорина. Поносни смо на значајан инвестициони захват на Јахорини, захваљујући одговорној и озбиљној политици институција Републике Српске - нагласио је Кошарац.

Он је додао да су градови Требиње, Бањалука, Сарајево, Мостар препознатљиве туристичке дестинације које сваки туриста треба да посјети.

Кошарац је указао на потенцијале вјерског туризма у Херцеговини и Међугорју, те бањског туризма, наглашавајући капацитете бања "Врућице" у Теслићу и "Вилина Влас" у Вишеграду.

Кошарац је рекао да је у периоду прије пандемије вируса корона у сектору туризма у БиХ од 2010. до 2019. године забиљежен значајан раст за 250 одсто.

- Туризам је привредна грана која је, како у БиХ, тако и на глобалном нивоу, највише погођена пандемијом. Сви смо свјесни да ће опоравак бити дуготрајан и тежак. Стога посебно поздрављам напоре и мјере које надлежна тијела у Републици Српској и Федерацији БиХ предузимају на санацији посљедица актуелне пандемије на туристички сектор - додао је Кошарац.

Он је указао на потребу да надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ прате глобалне трендове у туристичкој индустрији и да се на адекватан начин прилагоде новим изазовима у туризму.

- Због тога је посебно похвално што је Свјетска туристичка организација своје активности веома брзо прилагодила новонасталој ситуацији, реагујући и савјетодавно и подстицајно на своје чланице, укључујући БиХ - закључио је Кошарац.

У делегацији са Кошарцем на овом најважнијем глобалном скупу високих туристичких званичника и високих представника приватног сектора су министар животне средине и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо и извршни директор Туристичке организације Републике Српске Марко Радић.