latinica  ћирилица
01/12/2021 |  16:01 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Помен жртавама усташког злочина у Српској Тишини

У Српској Тишини код Шамца данас је служен парастос за 128 српских мјештана страдалих у Другом свјетском рату, од којих су усташе на данашњи дан 1944. године свирепо убиле њих 56 међу којима и десеторо дјеце.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Парастос је служен и за 10 погинулих бораца и три цивила који су страдали у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је Српска Тишина у свим досадашњим ратовима платила можда и највећу цијену слободе.

- Одајемо пошту свим невино страдалим жртвама и истовремено се сјећамо отаџбинског рата и људи који су животе дали да се такав злочин не понови нигдје - рекао је Милићевић.

Он је навео да је "будућност суживота једино у шта нове генерације треба да полажу наду и једино око чега морају сви да се окупе".

Предсједник мјесне борачке организације Српска Тишина Михајло Ђурђевић истиче да никада не смију да буду заборављене српске жртве страдале у Другом свјетском и у отаџбинском рату.

Осамдесетшестогодишњи Гојко Тутњевић је 1. децембра 1944. године изгубио оца, четири стрица, два ујака, велики број родбине и комшија, а тада је имао само седам година.

- Дошле су усташе у Тишину и покупиле Србе, мирне људе који нису имали ниједну пушку, нити су пружали отпор. Њих су преварили и позвали да дођу на састанак у неки штаб и онда их камионом одвезли на кеј на Саву, превезли преко Саве у Славонски Шамац и свирепо убили - присјетио се Тутњевић.

Заупокојене литургије су служене и у цркви Светог Великомученика у Шамцу, те у храму Покрова пресвете Богородице.