latinica  ћирилица
01/12/2021 |  16:25 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

Успјешно изведена показна вјежба спасавања скијаша са жичаре на Јахорини (ФОТО/ВИДЕО)

С циљем провјере способности учесника и средстава за рад у кризним ситуацијама на Јахорини, успјешно је изведена показна вјежба спасавања скијаша са жичаре на шестосједу Огорјелица.
Показна вјежба спасавања на Јахорини (фото: instagram.com/ocjahorina) -
Показна вјежба спасавања на Јахорини (фото: instagram.com/ocjahorina)

Вјежбу су извели припадници Цивилне заштите Републике Српске, тимови Жандармерије, радници Хитне медицинске помоћи уз асистенцију Горске службе спасавања Јахорина и Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Евакуација скијаша са жице један је од најтежих задатака на који одговарају службе спасавања. Пожар на инсталацијама вертикалног транспорта доводи до престанка рада жичаре, а скијаш остаје у кабини. Прво и најбитније је гашење пожара. Затим припадници горске службе спасавања уз помоћ ужета долазе до кабине, а скијаша опрезно спуштају на стазу. Моторним санкама га превозе у амбуланту гдје му је пружена хитна медицинска помоћ. Подручје су у међувремену обезбиједили припадници Жандармерије.

- Вјежба је успјешно завршена, тимски је одрађено одлично и тиме показујемо да ОЦ и сви други спремно дочекујемо зимску сезону - рекао је Бојан Чуповић извршни директор за технику и ски-стазе Олимпијског центра Јахорина.

Вјежба је ефикасно и брзо изведена јер се одвијала на приступачном терену. У случају да се неко од скијаша повриједи далеко од полазних станица користи се хеликоптер. На Јахорини се нико од скијаша посљедње три сезоне није изгубио.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Olimpijski centar Jahorina (@ocjahorina)

- Поручујем свима да ће се на Јахорини у току сезоне безбједно осјећати. Имамо нову организациону јединицу Полицијску станицу Јахорина која ће додати допринијети безбједности свих туриста - додао је Игор Кушић  замјеник начелника ПУ Источно Сарајево.

Један од најтежих задатака је евакуација са жице јер у стварној ситуацији ова вјежба траје знатно дуже од приказаног. Како би превентивно реаговали из Олимпијског центра поручују да ће наставити улагања у квалитет вертикалног транспорта како до непредвиђених ситуација не би дошло.