latinica  ћирилица
01/12/2021 |  19:33 ⇒ 02/12/2021 | 07:05 | Аутор: РТРС

Шефови дипломатија земаља чланица НАТО о БиХ и КиМ (ВИДЕО)

Оружане снаге и политичка криза у БиХ - тема је о којој се говорило у Риги, на састанку министара иностраних послова земаља чланица НАТО.
НАТО-Рига (Фото: nato.int) -
НАТО-Рига (Фото: nato.int)

Генерални секретар Јенс Столтенберг рекао је да НАТО и Европска унија тијесно сарађују на подручју западног Балкана, поготово када је ријеч о ситуацији у БиХ и преговорима Београда и Приштине.

Због раста напетости и, како је оцијенио Столтенберг, све агресивније реторике у БиХ, али и на релацији Београд-Приштина, НАТО наставља присуство кроз штаб у Сарајеву и КФОР на Косову и Метохији.

- Регион западног Балкана има за нас велики значај. Примјећујемо забрињавајући развој ситуације, слушамо опасну реторику у Босни и Херцеговини, видимо напетост између Београда и Приштине, реформе се успоравају, док страни играчи повећавају интензитет штетног дјеловања у региону - рекао је Столтенберг.

Он је истакао да ће НАТО и даље пружати подршку и бринути да не дође до ескалације. У Риги, на Самиту, говорио је и о српском члану Предсједништва Милораду Додику.

- Његова запаљива реторика подрива Дејтонски споразум и напоре да се изгради стабилна, мултиетничка БиХ. НАТО ће наставити да подржава и изградњу капацитета за примјену реформи, а једна од мултиетничких институција у БиХ су Оружане снаге. И то је успјешна прича НАТО, јер смо заиста помогли да се изгради, обучи та мултиетничка институција. И ако неко буде подривао то, свакако да ћемо учинити све да се то спријечи, јер су нам потребне мултиетничке институције, укључујући и Оружане снаге - рекао је Столтенберг.

За војне операције НАТО током рата у бившој Југославији Столтенберг је рекао да су "помогле да се успостави мир у региону".