latinica  ћирилица
01/12/2021 |  20:12 ⇒ 21:19 | Аутор: СРНА

Филм "Лихвар" отворио други дио 15. фестивала Први кадар

Пројекцијом играног филма "Лихвар" Немање Ћеранића, првог домаћег филма снимљеног током пандемије, вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево настављен други дио 15. Међународног филмског фестивала Први кадар, који је прије два дана почео у Зворнику.
Фестивал Први кадар (FB/@prvikadar) -
Фестивал Први кадар (FB/@prvikadar)

Селектор 15. Првог кадра Александра Митрић Штифанић појаснила је да је Лихвар каматар, бивши боксер, јунак стилизоване криминалистичке драме који покушава да изађе из зачараног зеленашког круга.

Ријеч је о причи у којој је, у једном наизглед обичном дану, смјештен и заплет и расплет, али и пресјек живота главног лика - Мундира.

То је локална тема која се одвија у Инђији, смјештена је у добро познати жанровски образац својствен поетици "Новог Холивуда", по правилу окренутог ка херојима односно антихеројима, а такав је и јунак филма - суров и рањив.

Лихвар је узбудљива, убједљива, стилизована - потпуно заокружена квалитетна филмска прича, са изузетним глумцима и натуршчицима која, иако снимљена уз скромна средства, доноси свјежину и иновативност потребну српском филму, оцијенили су филмски критичари.

Штифанићева је навела да је филм "Лихвар" добитник награде "Милутин Чолић" на недавно завршеном београдском фесту.

Специјални гости на церемонији отварања другог дијела фестивала били су Златан Видовић и Јово Максић, глумци у филму "Лихвар", који су изразили задовољство учешћем на фестивалу Први кадар, истичући његов значај за заједницу.

Максић је рекао да је филм "Лихвар" снимљен за свега 13 дана.

- Цијела екипа је била из Инђије и то је био некако њихов сан да сниме филм о свом граду - рекао је Максић.

Видовић је рекао да му је била велика част снимати филм са младим људима који су пуни ентузијазма и позитивне енергије.

- Ово је 15. или 16. фестивал на којем наступамо са овим филмом, освојили смо више од десет награда. То довољно говори о филму - рекао је Видовић и истакао да је почаствован што је позван да вечерас буде специјални гост на пројекцији филма у Источном Сарајеву.

Интересовање за пројекцију филма изразили су многобројни грађани Источног Сарајева, а присуствовали су и замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, те градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је рекао да ће град и удружене општине као и до сада подржавати филмску умјетност.

- Драго ми је да се прије неколико година кренуло са ширењем Првог кадра кроз више градова - рекао је Ћосић и изразио увјерење да ће филмски репертоар јачати, те да ће се, осим Зворника и Источног Сарајева, још неколико градова прикључити овом каравану културе.

У оквиру пратећег програма Фестивала вечерас је у Хан Пијеску у Центру за културу и спорт "Поглед" приказан играни филм "Глумчина", посвећен покојном великану српског глумишта Зорану Радмиловићу.

Директор "Првог кадра" Витомир Митрић рекао је да је додјела награда и затварање 15. "Првог кадра" предвиђена за сутра у Културном центру Источно Ново Сарајево у 19.00 часова.

Претходно ће од 10.00 часова бити приказани филмови из такмичарског дијела програма, за 12.00 часова предвиђена је промоција филмских издања Нишког културног центра, којом ће модерирати уредник филмског програма Нишког културног центра Дејан Дабић, а потом слиједе програми Кидс фест, те Ретроспектива једног документаристе, аутора Игора М. Тохоља.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову традиционалну манифестацију културе суфинансирају град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Медијски спонзори су традиционални пријатељи Првог кадра Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске СРНА.