latinica  ћирилица
01/12/2021 |  20:17 | Аутор: СРНА

Вучић: У наредних 15 мјесеци нема радова на ископавању литијума

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да никаквих радова на ископавању литијума неће бити у наредних 15 мјесеци док се не заврши студија о утицају на животну средину.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

ВУчић је у вечерашњем ванредном обраћању најавио да ће наредних дана отићи у Јадар и Рађевину да би из разговора са житељима тог краја чуо све примједбе и отклонио све њихове дилеме о пројекту "Јадар".

Говорећи о пројекту истраживања и експлоатације литијума компаније "Рио Тинто", због којег се мјесецима диже бура у Србији, Вучић је рекао да ће учинити све да се о том пројекту разговара рационално и одговорно и да "никада неће пристати да улица води политику, јер ће је водити институције".

Он је одбацио све оптужбе политичких противника о улози актуелне власти у пројекту "Рио Тинто" и њеним намјерама, тврдећи да су они довели ову компанију коју сада прозивају и донијели низ одлука о истражним правима и бушотинама у вријеме док су били на власти.

Према његовим ријечима, компанији "Рио Сава експлорејшн", дијелу корпорације "Рио Тинто", одобравано је геолошко истраживање од 2004. године низом докумената, које су до 2012. године потписивали представници бивше власти.

Вучић је прочитао документ према којем је у децембру 2012. одобрено узимање узорка литијума, наводећи да је то једини пут да су прављене бушотине на територији Србије и да је дирано у интегритет земљишта. За вријеме актуелне власти, како је навео, са "Рио Тинтом" је потписан Меморандум о разумијевању 2017. године, који је "необавезујућег карактера".

Он је оцијенио да се у Србији не води кампања против експлоатације литијума него против "Рио Тинта", чији посао желе да преузме компаније из неких европских земаља у жељи да загосподаре тржиштем литијума, те је навео како је "у еколошка удружења у Србији из иностранства уложено готово осам милиона евра".

- Зашто би то неко уложио? Због интереса и битке за литијум у целом свету, јер је невероватна борба за ту стратешку сировину - рекао је Вучић.

Он је објаснио да Европа жели да постане лидер у одрживој производњи батерија, гдје каска за Кином, САД и другим земљама, и сада тражи шансу да преузме тржиште које би јој донијело профит од 250 милијарди евра годишње, што је 20 годишњих буџета Србије.

- У свету је огромна туча за литијумом. Ми га имамо, а да ли ћемо га користити, видећемо - поручио је Вучић.