latinica  ћирилица
01/12/2021 |  20:27 ⇒ 22:07 | Аутор: СРНА

СЗО: Свијет ствара токсичне услове ширење нових сојева вируса

Свјетска здравствена организација данас је упозорила да свијет ствара токсичне услове за појаву и ширење нових сојева вируса корона, као што је омикрон.

СЗО је саопштила да комбинација ниске покривености вакцинацијом широм планете, заједно са недовољним тестирањем за праћење вируса, представља плодно тло за размножавање нових сојева.

СЗО наводи да би мјере за заустављање глобално доминантне варијанте делта такође ометале омикрон, који се налази у најмање 23 земље, а очекује се да ће тај број расти.

- Морамо да користимо алате које већ имамо да спријечимо пренос и спасемо животе од делта соја. А ако то урадимо, такође ћемо спријечити пренос и спасити животе од омикрона - рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус на конференцији за новинаре.

Ако земље и појединци, истакао је, не учине оно што треба да зауставе пренос делте, неће зауставити ни омикрон.

- Глобално, имамо токсичну мјешавину ниске покривености вакцином и веома ниског тестирања - рецепт за ширење и појаву нових сојева вируса. Зато настављамо да апелујемо да земље обезбиједе исти приступ вакцинама, тестовима и терапији широм свијета - рекао је он.

Према његовим ријечима, СЗО појаву омикрона схвата изузетно озбиљно, али мутација не би требало да представља изненађење јер то вируси раде.

- И то је оно што ће овај вирус наставити да ради, све док му дозвољавамо да се шири - напоменуо је.