latinica  ћирилица
01/12/2021 |  21:10 ⇒ 21:13 | Аутор: sputniknews.com

Кина остала без женских тениских турнира због случаја нестале тенисерке

Стив Сајмон, први човјек ВТА, саопштио је да се сви професионални женски тениски турнири суспендију до даљњег због случаја Шуаи Пенг.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

- Добио сам пуну подршку осталих челника наше федерације, те саопштавам потпуну суспензију свих турнира у Кини, укључујући и Хонгконг. Мирне савјести, не видим како могу да тражим од наших спортиста да се тамо такмиче када Пенг Шуаи није дозвољено да слободно комуницира и изгледа да је била под притиском да противрјечи својим наводима о сексуалном злостављању. С обзиром на тренутно стање ствари, такође сам веома забринут због ризика са којима би се сви наши играчи и особље могли суочити ако одржимо догађаје у Кини 2022 - навео је Стив Сајмон.

Пенг је 2. новембра на својој званичној страници на кинеској друштвеној мрежи Веибо оптужила вицепремијера Гаолија за сексуално злостављање.

Објава је убрзо обрисана са интернета, а, како су пренијели медији, ријеч "тенис" је постала забрањена на поменутој друштвеној мрежи.

Мјесец дана касније цензура Шуаи Пенг и даље траје, пошто је на поменутој мрежи немогуће објавити нешто што у себи садржи имена Пенг и Гаолија, док су на личном профилу двоструке Гренд слем шампионке у дублу онемогућени коментари.

Пенг се у међувремену наводно огласила писмом које је послато мејлом на адресу ВТА. Писмо је објавио кинески државни медиј ЦГТН, али бројни новинари, па ни сам Сајмон, нису увјерени у то да је Пенг на безбједном, односно да је уопште она написала писмо.