latinica  ћирилица
01/12/2021 |  21:32 | Аутор: СРНА

Аустрија забранила симбол ХОС-а

Влада Аустрије донијела је данас одлуку о забрани додатних обиљежја повезаних с усташким режимом, попут заставе и грба Хрватских одбрамбених снага, саопштила је странка Зелени.
Блајбург - Фото: Novosti.rs
БлајбургФото: Novosti.rs

- У Аустрији су већ забрањена два симбола усташког режима. Али показало се да се на скупу у Блајбургу/Плиберку не показују само симболи који се повезују с усташама, него и симболи нових фашистичких организација, попут насљеднице усташке организације Хрватских одбрамбених снага. Зато је попис забрањених симбола проширен и за ове симболе - наведено је у саопштењу посланица странке Зелени Олге Воглауер и Ева Блимлингер.

Блимлингерова је навела да ће централни споменик, централни фашистички симболи и форма одржавања скупа у свом досадашњем облику бити или су већ забрањени.

Како је истакнуто, на сједници Владе донесена је одлука о забрани истицања симбола ХОС-а на подручју Аустрије, а Блимлингерова је додала да је у Хрватској стандард да манифестације на којима се показују заставе ХОС-а не би требало да се одржавају.

- Свако би требало, као што је то предсједник Хрватске Зоран Милановић више пута од прошле године урадио, напустити службене манифестације на којима се показују ХОС-ови симболи, а о усташким симболима да се и не говори - саопштила је посланик Зелених, преноси аустријска агенција АПА.

Прошле седмице је једна стручна комисија за Министарство унутрашњих послова саставила вјештачење у којем се препоручује забрана скупа на Лојбашком пољу поред Блајбурга у досадашњој форми.

Посљедњих година долазило је до хапшења учесника скупа поред Блајбурга који су носили нацистичке и фашистичке симболе забрањене аустријским законима.

Прије неколико година Аустрија је листу забрањених симбола на којој се налазе симболи попут кукастог крста или такозваног Хитлеровог поздрава, уврстила и симболе усташког режима.