latinica  ћирилица
02/12/2021 |  08:02 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ о рјешавању спора у вези са концесијама

Уставни суд БиХ би током дводневне сједнице која почиње данас у Сарајеву требао да разматра захтјев 24 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске насталог у вези са додјелом концесија, саопштено је из овог суда.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Посланици Представничког дома су 28. децембра прошле године поднијели захтјев Уставном суду БиХ како би ријешио спор проузрокован доношењем одлука о утврђивању услова за додјелу концесија путем преговарачког поступка за изградњу и кориштење хидроелектрана Бук Бијела, Фоча и Паунци на ријеци Дрини.

У суштини ове апелације је договор Републике Српске и Србије о изградњи хидроелектрана у горњем току Дрине, а посланици Представничког дома траже да се договор суспендује и да БиХ буде кључни актер у преговорима о том пројекту.

Уставни суд БиХ би, између осталог, требало да се изјасни и о апелацији замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјане Кришто у којој тражи оцјену уставности појединих одредаба Закона о Суду БиХ.

Ријеч је о апелацији коју је Кришто упутила 17. децембра 2020. године којом се тражи укидање апелационе надлежности Суда БиХ.

На почетку сједнице Уставног суда БиХ предвиђено је да свечану изјаву да страни судија Албанац Леди Бианку. Албанског судију именовао је Европски суд за људска права иако Предсједништво БиХ није постигло консензус о именовању новог страног судије.