latinica  ћирилица
02/12/2021 |  09:54 | Аутор: СРНА

Караматић: БиХ може функционисати само као троножац

Предсједник Хрватске сељачке странке /ХСС/ БиХ Марио Караматић изјавио је да БиХ може функционисати једино као троножац, ако су сва три народа задовољна, те поручио бошњачким представницима да, ако желе сачувати БиХ, још постоји могућност договора.
Марио Караматић (фото:insajder.in) -
Марио Караматић (фото:insajder.in)

Караматић је оцијенио да се Хрвати и Срби не желе припојити ни Србији ни Хрватској, већ желе да направе функционалну земљу, што БиХ тренутно није.

- Оног тренутка, а он се приближава, када Хрвати и Срби дигну руке од БиХ - то је то. Могу они причати колико хоће о стољетној Босни, али она је настала у једном америчком градићу који се зове Дејтон у оваквом облику - рекао је Караматић за БХТ1.

Он је истакао да Хрвати не траже превише, само да бирају своје представнике и да су институције са Хрватима, етничким Хрватима, како пише у законима и правилницима.

- Ми смо сада доведени пред зид. Историја је показала да БиХ може функционисати једино као троножац, ако су сва три народа задовољна - указао је Караматић.

Он сматра да је трагично што мора доћи странац да сједне за један сто са домаћим званичницима, па да почну разговарати.

- Ако хоћемо функционалну БиХ, једини начин је да представници народа овдје у БиХ сједну и да се договоре - навео је предсједник ХСС-а.