latinica  ћирилица
02/12/2021 |  11:27 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Стјуарт Пич нови специјални изасланик за Балкан

Британски премијер Борис Џонсон именовао је Стјуарта Пича за специјалног изасланика за Балкан, у оквиру сталне британске посвећености стабилности и просперитету у региону, саопштено је из Амбасаде Велике Британије у БиХ.

У саопштењу се прецизира да ће Пич преузети ту улогу након што се раније ове године повукао са мјеста предсједавајућег Војног комитета НАТО-а, функције коју је обављао од 2018. године.

Пич је раније служио као начелник Штаба одбране Уједињеног Краљевства.

Као специјални изасланик премијера, Пич ће сарађивати са лидерима Балкана и другима широм региона, као и са британским савезницима у САД и Европи на подршци и јачању регионалне стабилности, наводи се у саопштењу.

- Рад специјалног изасланика ће укључивати и промовисање јаких демократских институција и отворених друштава, помагање у суочавању са озбиљним и организованим криминалом и другим заједничким безбједносним изазовима, и подстицање рјешавања насљеђених питања попут ратних злочина и несталих лица - истичу из британске Амбасаде у БиХ.

С тим у вези, Велика Британија ће наставити да предводи рад на унапређењу родне равноправности и примјени Иницијативе за спречавање сексуалног насиља у сукобима.

У саопштењу се додаје да ће активности Пича у БиХ подржати рад Кристијана Шмита, који, како је наведено, и даље има пуну подршку Велике Британије.

Што се тиче Србије и самопроглашеног Косова, он ће са британским партнерима радити на подршци дијалогу, уз посредништво ЕУ.

- Заједно са међународним партнерима, Велика Британија ради на рјешавању свих пријетњи стабилности у складу са Дејтонским мировним споразумом који је подстакао тешко стечени напредак у БиХ током посљедњих 26 година - наведено је у саопштењу.

Из Амбасаде се истакли да Велика Британија, такође, помаже у суочавању са другим регионалним изазовима, укључујући подршку нормализацији односа између Србије и самопроглашеног Косова и борбу против организованих криминалних група.

О политичкој ситуацији на Балкану разговарано је на састанку министара спољних послова НАТО-а у Риги, а ова тема ће се наћи и на дневном реду састанка министара спољних послова Г7 у Ливерпулу, који је најављен почетком седмице.