latinica  ћирилица
02/12/2021 |  12:22 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Стевандић: Српска не прихвата никаква наметнута рјешења

Члан Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић рекао је да представници Републике Српске не прихватају наметање било каквих рјешења када је ријеч о Изборном закону и да су заинтересовани да се избори наредне године одрже.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је, након данашњег састанка чланова Интерресорне радне групе са специјалним изаслаником САД за изборно законодавство Метјуом Палмером, директором при Европској служби за вањске послове Ангелином Ајхорст, шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетрин Кавалек, амбасадором САД у БиХ Ериком Нелсоном и шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, рекао Срни да су разматрани проблеми у раду групе и у имплементацији рјешења везаних за Изборни закон.

- Састанку смо присуствовали потпредсједник Интерресорне радне групе Средоје Новић и ја и изнијели ставове да се без сагласности Републике Српске не може доносити никакав нови Изборни закон - рекао је Стевандић, који је и лидер Уједињене Српске.

Стевандић је истакао да никакав нови Изборни закон не може бити донесен уколико буде креиран мимо воље представника из Републике Српске.

- С друге стране, изразили смо заинтересованост Српске за спровођење избора јер се ми избора не бојимо и сматрамо да требају бити транспарентни и да се избори увијек дешавају у земљама које иду ка миру и просперитету - нагласио је Стевандић.

Он је додао да Република Српска увијек позива на мир и да су јој избори природна ствар.

- Република Српска прихвата све позитивне тековине европског законодавства, али не прихвата наметање било каквих рјешења - рекао је Стевандић.

Стевандић напомиње да су међународним званичницима изнијели јасан став да криза која је настала и због чега не ради Интерресорна радна група није резултат односа унутар ове радне групе, него наметнутих одлука високог представника које су узроковале кризу.

- Као што су све кризе узроковале одлуке високог представника или судија Уставног суда БиХ, јер је ријеч о четири странца - три стране судије и један испред ОХР-а, ако се договоримо да без њих доносимо одлуке на бази консензуса и уважавања можемо претпоставити да би и сама реформа изборног законодавства уз консултације ОЕБС-а могла успјешно да се заврши и да се избори у редовном термину одрже са максималним легитимитетом оних који буду изабрани - рекао је Стевандић.

Стевандић је најавио да је нови састанак са представницима међунаредне заједнице заказан за 11. децембар и да би до тада представници из Републике Српске требало да се усагласе.