latinica  ћирилица
02/12/2021 |  12:49 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Нових 120 метара жељезничког колосијека

Компанија Алумина изградила је у фабричком кругу нову трасу жељезничког колосијека од 120 метара.
Нових 120 метара жељезничког колосијека у фабричком кругу Алумина - Фото: СРНА
Нових 120 метара жељезничког колосијека у фабричком кругу АлуминаФото: СРНА

У компанији су оцијенили да ће се изградњом ове трасе на петом индустријском колосијеку повећати оперативна способност у жељезничком транспорту, прије свега допрема основних сировина потребних за процес производње, али и да се убрза динамика утовара и отпремања готових производа из фабричког круга.

Директор сектора Логистика у Алумини Стево Савић рекао је да се већ дуже, приликом доношења инвестиционих планова, инсистира да се одвоје потребна средства како би се извршила санација петог индустријског колосијека, саопштено је из Службе ове компаније за односе са јавношћу.

- Циљеви су једноставни - повећање оперативне способности службе Логистика, док, са друге стране, указујемо менаџменту на један негативан тренд који имамо, а то је смањен обим превоза роба и производа жељезницом и повећање отпреме друмским транспортом - навео је Савић и нагласио да су наишли на разумијевање руководства компаније.

Он је напоменуо да су протеклих дана сопственим снагама, ангажовањем појединих фабричких служби, извршени одређени радови на припреми за полагање нове жељезничке трасе, док је са Жељезницама Републике Српске потписан уговор о постављању прагова, шина и осталим радњама неопходним да би се овај пројекат довео до краја.

- Санацијом овог колосијека значајно ћемо убрзати ток пријема сировина, односно отпреме готових производа, али и празних вагона и стављање у функцију наредних транспорта - рекао је Савић.

Компанија Алумина располаже са значајним ресурсима у жељезничкој инфраструктури с обзиром на обим робе и производа које годишње произведу.

У кругу фабрике налази се пет индустријских колосијека и око 6.150 метара жељезничке трасе.

У Логистици су истакли да ће у наредном периоду бити настављена модернизација жељезничке инфраструктуре како би што више робе и производа било превезено жељезницом.

- Један од циљева који је сектор логистике поставио за 2022. годину јесте наставак даље модернизације индустријског колосијека у кругу Алумине, затим повећање количине превоза робе жељезницом и наставак даљих улагања у скретничку опрему - рекао је Савић.

Он је навео да улагања у жељезничку инфраструктуру управо имају за циљ да се заустави негативан тренд превоза робе жељезницом, који је присутан посљедњих година.

- Интерес компаније Алумина је да Жељезнице Републике Српске развијају своје капацитете јер пројектујемо да би обим наше сарадње у наредном периоду требао да расте из године у годину - указао је Савић.

Он је подсјетио да је не тако давно Алумина годишње превозила жељезничким транспортом више од два милиона тона разне робе.