latinica  ћирилица
02/12/2021 |  12:57 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Отворена истрага о насиљу у невесињској школи

Окружно тужилаштво Требиње наложило је Полицијској управи Невесиње да испита све учеснике у случају вршњачког насиља у Основној школи "Ристо Пророковић" у Невесињу, рекао је Срни портпарол тог тужилаштва Срђан Вукановић.
Окружно тужилаштво Требиње - Фото: илустрација
Окружно тужилаштво ТребињеФото: илустрација

Вукановић је потврдио да су у Тужилаштву упознати о дешавањима у Невесињу и да се ради на случају.

- Наложено је да се поступи по налогу Тужилаштва и да се идентификују сва лица са снимка и да од дјеце у присуству родитеља и социјалних радника буду узете изјаве и да се изузму докази у овом случају. Након тих радњи Тужилаштво ће предузети наредне кораке - навео је Вукановић.

Када је ријеч о другом случаја вршњачког насиља у коме је седморо дјеце злостављало једног дјечака, Вукановић је истакао да је и тај случај у Окружном тужилаштву у Требињу и да ће се о њему посебно изјаснити.

У Основној школи "Ристо Пророковић" у Невесињу догодила су се два случаја бруталног вршњачког насиља, а један снимак насиља нашао се и на друштвеним мрежама.

Једна сцена злостављања је и снимљена и доспјела је на друштвене мреже. На снимку направљеном у учионици види се иживљавање над дјететом које лежи на поду, а вршњак га шутира ногама из све снаге.

У другом случају ријеч је о злостављању дјечака седмог разреда. Њега је, према незваничним информацијама, дужи период, физички и психички злостављало седморо дјеце.

Директор Основне школе "Ристо Пророковић" Невесиње Мара Шаран рекла је да се у школи поступа по закону и у складу са законским актима, као и у складу са протоколом о поступању у случају вршњачког насиља.

- При самом сазнању, одмах смо приступили свим радњама које су законом прописане. Обавијештена је и Полицијска станица и Центар за социјални рад и Министарство образовања. Све се ради у складу са законом и поступак је још у току - навела је Шаранова.