latinica  ћирилица
02/12/2021 |  13:03 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Премија за мљекаре око 30 милиона КМ

За премију за млијеко ове године планирана је исплата око 27 милиона КМ, али ће због повећаног откупа млијека ове године мљекарима бити исплаћено око 30 милиона КМ, само по основу премије за млијеко, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Ово је значајно повећање издвајања за производњу млијека у Српској, уз напомену да преко 40 одсто аграрног буџета одлази на премију за млијеко, те друге мјере које у оквиру аграрног буџета користе мљекари, наводи се у саопштењу.

Управо због повећане произодње млијека у Републици Српској дошло је до потребе да се коригује и исплата септембарске премије за млијеко, па ће она бити исплаћена двократно.

То значи да ће уз јучерашњих већ исплаћених 20 пфенига по литри млијека, у наредних неколико дана бити исплаћено и додатних пет пфенига на рачуне произвођача, о чему су током викенда извршене усмене консултације са руководством Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Српске, наводи се у саопштењу.

Исплата премије за млијеко цијеле године је редовна и једина је мјера од свих која се исплаћује на мјесечном нивоу, а тако ће остати и убудуће и исплате ће се одвијати у пуном износу, наводи се у саопштењу.

Премија за млијеко у 2022.години и даље ће бити исплаћивана по 25 пфенига по литри.