latinica  ћирилица
02/12/2021 |  13:52 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Новић: Јединствен став Српске о изборима - чека се договор у ФБиХ

Замјеник предсједавајућег Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства у БиХ Средоје Новић рекао је да Република Српска има јединствен став када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ и Дома народа и да ишчекује да договор о томе буде постигнут у ФБиХ.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

Новић је истакао да је Република Српска без обзира на различите ставове унутар странака јединствена и не прихвата другачији начин избора члана Предсједништва БиХ и Дома народа.

- Република Српска има јединствен став да се чланови Предсједништва БиХ бирају директно, непосредно, а што се тиче домова народа ни надлежност ни садашње стање у овом тренутку не треба мијењати - рекао је Новић Срни.

Он је додао да су "кочнице за измјена Изборног закона у политичким структурама у ФБиХ, односно у односима ХДЗ-а БиХ и СДА гдје се мора разријешити чим прије питање избора чланова Предсједништва БиХ и домова народа".

Говорећи о данашњем састанку чланова Интерресорне радне групе са специјалним изаслаником САД за изборно законодавство Метјуом Палмером, директором при Европској служби за вањске послове Ангелином Ајхорст, шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетрин Кавалек, амбасадором САД у БиХ Ериком Нелсоном и шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, Новић је рекао да је састанак био доста коректан и да су саговорници хтјели и да чују и ставове ове радне групе.

- Састанак се углавном концентрисао на техничка питања и није било ријечи о избору чланова Предсједништва БиХ, домова народа у ФБиХ и на нивоу БиХ, нити крупним питањима. Ријеч је била око финансирања избора, бирачких одбора, увођења електронске технике у гласачки механизам и сви су у томе изнијели своје ставове - навео је Новић.

Он је истакао да се инсистира да Интерресорна радна група настави да ради иако су сви свјесни да нема озбиљног рада те комисије без рјешавања крупних питања.

- Није уопште спорно да ли ће избори бити одржани или неће. Са измјеном Изборног закона или без измјена мислим да ће избори бити одржани, али још нема озбиљнијих и опипљивијих назнака да би се могло десити да брзо дође до промјена Изборног закона - сматра Новић.