latinica  ћирилица
02/12/2021 |  15:45 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Без помака у договору ХДЗ и СДА (ВИДЕО)

Значајан помак у преговорима са међународним званичницима о измјенама изборног законодавства у БиХ ни данас, четвртог дана, није остварен, потврдили су лидери ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић.
Бакир Изетбеговић и Драган Човић (фото: ba.n1info.com) -
Бакир Изетбеговић и Драган Човић (фото: ba.n1info.com)

Човић је констатовао да је прва рунда разговора са делегацијама ЕУ и САД завршена и да се нада да ће до средине децембра постићи коначно рјешење, уколико за то буде воље.

- Очекивао сам да ћемо данас договорити кључне моделе - Предсједништво и Дом народа. Пуно тога је било на столу, али реално треба казати, ништа нисмо усагласили - рекао је Човић новинарима након састанка у згради Делегације ЕУ у Сарајеву.

Поновио је да је став ХДЗ БиХ веома јасан - да хрватски народ треба бирати своје представнике, тамо гдје је то Устав дефнисао, а то су домови народа и Предсједништво БиХ.

- Мислим да је јуче већина представника и бошњачких странака то такође навела - да није добро да неко други Хрватима бира представнике. То је охрабрујуће, али кад то тако треба дефинисати, онда је пуно упитника - навео је Човић.

Он је додао да су понудили рјешења у вези са пресудом Суда у Стразбуру о омогућавању свим грађанима да буду бирани, предложили да буде хрватски члан Предсједништва БиХ и оних који се не изјашњавају као представници конститутивних народа, а отворили су врата, каже, да сви буду бирани и да могу бити кандидовани.

Говорећи о федералном Дому народа навео је да није било већих проблема јер се нису дотицали етничког назива клубова, траже да они буду легитимно изабрани, а предложили су да се по моделу надполовичне већине истог клуба бира клуб на нивоу БиХ гдје ће минимално бити четири представника Хрвата.

Изетбеговић је рекао да "можда и има рјешења ако се буде имало довољно памети да се направи понеки мали корак", али је оцијенио да је на почетку направљена стратешка грешка - упорно се преговарало са ХДЗ и СДА, а недовољно са опозиционим и другим странкама.

Он је такође навео да за сада ништа није договорено и да ће се морати наставити у једном проширеном формату, односно укључити све парламентарне странке и њихови представници у даље разговоре.

Морају се, истакао је, значајније укључити и остале странке, јер не може цијели терет да буде само на СДА и ХДЗ-у.

Изетбеговић је додао да сви нису били расположени да се у овом тренутку рјешава питање ФБиХ и да се то данас почело рјешавати.