latinica  ћирилица
02/12/2021 |  17:03 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Централни догађаји 9. јануара - дефиле на Тргу Крајине и свечана академија

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић предсједавала је данас првом сједницом Одбора за прославу Дана Републике 2022. године.
Одбор за прославу Дана Републике 2022. године - Фото: РТРС
Одбор за прославу Дана Републике 2022. годинеФото: РТРС

На сједници, која је одржана у Палати Републике, изабран је Одбор за прославу Дана Републике, усвојен прелиминарни приједлог Програма прославе јубиларне 30. годишњице Републике Српске и формирана Радна група за припрему и реализацију прославе Дана Републике.

Чланови Одбора, поводом прославе Дана Републике 2022. године, утврдили су да ће централни догађаји бити свечани дефиле на Тргу Крајине и свечана академија у Спортској дворани Борик, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике.

Програмом је предвиђена додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима која ће бити уприличена у Палати Републике, као и полагање вијенаца и цвијећа на споменике палим борцима Војске Републике Српске, Војничко гробље "Мали Зејтинлик", Споменик борцима НОР-а, Спомен-костурници, Споменику бањалучким бебама и на спомен-обиљежју бившег предсједника Републике Српске др Милана Јелића.

На сједници Одбора утврђено је да прослава Дана Републике почиње 8. јануара, а завршава 10. јануара, обиљежавањем Дана Републике у Брчко Дистрикту.

Завршница прославе Дана Републике биће у знаку свечаног ватромета, а на платоу испред Палате Републике, предвиђен је наступ Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске, као и концерти музичких умјетника из Републике Српске и Републике Србије, а под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.