latinica  ћирилица
02/12/2021 |  17:24 | Аутор: СРНА

Приједлог за притвор и мјере забране за ухапшене у афери "Зеницатранс"

Тужилаштво Зеничко-добојског кантона предложиће данас одређивање притвора за градоначелника Зенице Фуада Касумовића и још пет ухапшених у афери "Зеницатранс", а за четири лица биће затражене мјере забране.
Фуад Касумовић (Фото: Facebook) -
Фуад Касумовић (Фото: Facebook)

Притвор ће, осим за Касумовића, бити затражен за лица чији су иницијали Д.В, Б.К.А, Х.Б, М.А. и О.З, а мјере забране за К.А, О.М, М.Е. и К.А.

Они се сумњиче за злоупотребу положаја или овлаштења, проузроковање стечаја и оштећење повјерилаца, саопштено је из Тужилаштва Зеничко-добојског кантона.

Њима се на терет ставља да су од почетка 2017. до 21. децембра 2020. године предузимали незаконите радње с циљем умањења имовине комуналног предузећа Зеницатранс-превоз путника у вриједности аутобуске станице, њеног преноса по основу непостојећег дуга фирме према граду Зеница у власништво града.

Циљ је био да се проузрокује стечај над Зеницатрансом, као и да се оштете повјериоци и онемогући Пореска управа Федерације ФБиХ да наплати доспјела потраживања према пореском обвезнику.

Разлози за одређивање мјере притвора су постојање оправданог страха да ће осумњичени боравком на слободи утицати на свједоке и друге саизвршитеље, да ће поновити кривично дјело, док за Касумовића и лице чији су иницијали Б.К.А. постоји опасност од бјекства.

За Касумовића ће приједлог бити поднесен и због ванредних околности, с обзиром да се ради о кривичном дјелу за које се може изрећи казна затвора десет година или више.

Разлози за подношење приједлога за одређивање мјера забране су постојање оправданог страха да би осумњичени могли напустити БиХ и избјећи кривично гоњење, али и да би се могли међусобно састајати, као и са свједоцима, наводи се у саопштењу.

О приједлогу за притвор одлучиваће судија за претходни поступак Кантоналног суда у Зеници.