latinica  ћирилица
02/12/2021 |  20:30 | Аутор: СРНА

Кустурица: Признање за Мокру Гору је награда за упорност и визију

Славни српски режисер Емир Кустурица је, поводом информације да је Генерална скупштина Свјетске туристичке организације УН у Мадриду сврстала Мокру Гору међу најбоља туристичка села на свијету, рекао је да је то награда за упорност и визију која се материјализовала.

- То је удио са моје стране, јер сам уз поменуто, све стечено бављењем филмом овде уложио. Збирно, ту је и воз на прузи уског колосека, завршен са филмом `Живот је чудо` - рекао је Кустурица за Вечерње новости.

Он је напоменуо да је Мокра Гора била мјесто на којем су људи прижељкивали да им се ту, на повратку са мора, не пробуши гума, а сада сваке године долазе стотине хиљада људи.

- Нисмо дозволили да Мокра Гора постане жртва дивљег капиталистичког духа. Успоставили смо оно што се зове одрживи развој - рекао је Кустурица.

Мјесто на ком су се "срели" Мећавник и Ивер чувеног Емира Кустурице са обновљеном пругом "Шарганске осмице" изабрано је међу 44 најбоља, међу 170 престижних одредишта из 75 држава.

На велики успјех поносни су и у Туристичкој организацији Ужица, оцјењујући да је то свјетски значајно признање, које ће допринијети да туризам постане покретач руралног развоја и благостања, унапређењем улоге туризма у вредновању и очувању мокрогорске руралне заједнице заједно са очувањем природних, културних вриједности и разноликости.

Добитници су проглашени јуче, на Генералној скупштини, а признање је примила министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић.

Она је навела да Мокра Гора његује културу и чува традицију, слави разноликост, пружа могућности за развој одрживог туризма и чува биодиверзитет.

- Мокра Гора је дочекала свој нови живот у 21. веку, а захваљујући јединственој "Шарганској осмици", као и граду Мећавник-Дрвенград, представља туристичку атракцију у Западној Србији коју годишње посети велики број туриста из земље и света - навела је она.

Матићева је захвалила свима који су гласали за Србију и Мокру Гору.

Новости"наводе да је до доласка Кустурице на брдо Мећавник у овом крају 50 људи умирало, док се за то вријеме свега двоје рађало. Сеоска школа била је пред гашењем.

Данас се зна, пише лист, Кустуричина револуција - "биореволуција" сачињена највише од заштите природе, очувања традиције, здравог начина живота и високе уметности - у потпуности је успјела.

Сеоска школа данас има више од 50 ђака. Дивља градња је искоријењена, инфраструктура је развијенија него што је садашњем броју становника потребно. Дуплирана је популација медвједа који настањују овај крај.

Док су се на Мећавнику одржавали филмски "Кустендорф" и музички "Бољшој" фестивал, а свјетске звијезде шетале овим крајем Србије - спријечена је експлоатација никла.