latinica  ћирилица
02/12/2021 |  21:13 ⇒ 22:39 | Аутор: СРНА

Гран при Првог кадра филму "Just A Guy"; Награда и за "Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш"

Гран при "Стећак кнеза Павла Раденовића" за најбољи филм на 15. Међународном филмском фестивалу Први кадар освојио је документарни филм "Just A Guy", јапанског редитеља Шоко Харе, која живи и ради у Њемачкој.
Први кадар - Фото: СРНА
Први кадарФото: СРНА

Стручни жири Фестивала донио је једногласно ову одлуку, уз образложење да се ту ради о "филмској епистоли о љубави, привлачности и сложености међуљудских односа, датој у хибридној форми, која повезује естетику анимираног и документарног филма".

Додјелом награда и пројекцијом филмова "Блеја", "Џемо" и "Џаст а гај" вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево свечано затворен 15. Први кадар.

Награда "Капија Зворника" за најбољу режију додијељена је аутору из Црне Горе Влади Перовићу за режију документарног филма "Мир наше Госпе".

Жири је оцијенио да је иновативним изражајним средствима на плану хибридне документарно-експерименталне филмске форме, редитељ на увјерљив и оригиналан начин представио антрополошки есеј о егзистенцији два наизглед неспојива свијета на једном мјесту, мирном кутку Боке Которске, од којих је један брз, хистеричан и пролазан, а други је ту да заувијек остане.

Награду "Печат кнеза Павла Раденовића" за најбољи кратки играни филм у селекцији "Кратке приче" освојио је филм "Дуга" црногорског аутора Александра Вујовића.

- Прича је заснована на аутобиографској прози Гаетана Грила, познатог италијанског ликовног умјетника - објаснио је жири у саставу Драган Елчић, Игор Тохољ и Дејан Дабић.

"Печат кнеза Павла Раденовића" за најбољи документарни филм у селекцији "У фокусу" припао је филму "Заплеши са Розом", редитеља Роберта Муњоза Рупереза из Шпаније, који је филмски портрет 84-огодишње јунакиње Розе, урадио на импресиван документаристички начин.

Роза је у животу била суочена са многим искушењима и тешким одлукама, укључујући и ону која се односи на кћерку која има Даунов синдром.

Награда "Печат кнеза Павла Раденовића" за најбољи документарни филм у селекцији "Екс Ју у фокусу" додијељена је филму "Плава граница", редитеља Ивана Милосављевића из Србије.

Истоимена награда за најбољи документарни филм у селекцији "ТВ у фокусу" припао је филму "Сретен, заборављени вајар", редитеља Данијела Павловића из Републике Српске.

Награда "Филмска клапа" за најбољи студентски филм у селекцији "Нови погледи" равноправно је додијељена филмовима "Блеја" Ивана Мургића из Србије и "Близанци саткани од сна" Сеада Шабојића и Лее Вахрушева, такође из Србије, док је "Филмска клапа" за најбољи студентски кратки играни филм у селекцији "Кључ за филм" равноправно припала филмовима "Организми" Николе Полића и "Сами заједно" Аглаје Филиповић", обоје из Србије.

Специјалне награде "25-ти фрејм", жири је додијелио документарним филмовима "Генерал Светомир Ђукић" редитеља Огњена Ракчевића и Милана Тодоровића из Србије, "Џемо" редитеља Лејле Кајић и Даворина Секулића из БиХ, "Неки нови Бродвеј" редитеља Дениса Бојића из Републике Српске, као и ТВ документарцу "Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш" Гвоздена Шарца из Републике Српске.

Добитници специјалних награда су и кратки играни филмови "Табу" редитеља Олге Косановић из Аустрије, "Пашка" редитеља Олтјон Липеа из Грчке и "Отава" редитеља Лане Брегар из Словеније.

Неколико награђених аутора путем видео-линка обратили су се присутнима у сали Културног центра и захвалили на наградама.

Претходно данас су приказани филмови из такмичарског дијела програма, у 12.00 часова промовисана су филмска издања Нишког културног центра, а промоцију је водио уредник филмског програма Нишког културног центра Дејан Дабић, након чега је услиједио програм Кидс фест, те пројекција филмова под заједничким називом "Ретроспектива једног документаристе" аутора Игора Тохоља.

Јубиларни, 15. Међународни филмски фестивал Први кадар, на коме се за Гран при награду "Стећак кнеза Павла Раденовића" такмичило 40 најбољих остварења из цијелог свијета, одржан је од 29. новембра до данас у Зворнику и Источном Сарајеву.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову традиционалну културну манифестацију суфинансирају Град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Медијски спонзори су традиционални пријатељи Првог кадра Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске СРНА.