latinica  ћирилица
02/12/2021 |  21:31 ⇒ 22:54 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС након састанка: Најважнија подршка Путина и Русије (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је за РТРС, након састанка са руским предсједником Владимиром Путином у Москви, да је задовољан разговором, те да су разговарали о ситуацији у Републици Српској и БиХ и заједничким економским пројектима.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да је Путин упознат са детаљима, те да га је интересовало све оно што је актуелно - од могућег развоја политичке ситуације, рада и понашања међународних актера, до статуса Републике Српске и уставних рјешења.

Највише времена разговарали су о развоју политичке ситуације у БиХ. И оно што је најважније, нагласио је Додик, јесте подршка Путина и Русије.

Додик је рекао да је веома поносан на чињеницу да Република Српска у свијету има тако моћну и велику адресу као што је Русија на којој се чују проблеми Српске.

Истакао је да је импресивно да једна мала Република Српска плијени пажњу и самог предсједника Путина и те велике драге земље.

Путин је, како је рекао Додик, објективан, није охрабривао да се учини нешто што би било лоше према другоме, већ жели да подржи све напоре за миран и демократски развој.

Додао је да се у Русији тражи начин да се помогне, а не да се наметне, што он цијени.

- Путин је дао подршку међународном праву, поштовању Дејтонског споразума, одржавању мира и потреби што већег ангажмана за разговор са различитим партнерима. Једнако тако, пружио је подршку и чињеници да је БиХ састављена од два ентитета и три народа и да само ентитети и народи могу да доведу до одређених промјена и да би, све што би било наметнуто, имало лош пролаз у будућности - рекао је Додик у разговору за наш политички магазин Печат.

Додик је рекао да са Путином није разговарао о могућим санкцијама против њега. Битнија тема, је, према његовим ријечима, била предстојећа посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности.

- Путина је интересовало да ли ми по Уставу и Дејтонском споразуму имамо право на оружане снаге, индиректне порезе и правосуђе. Рекао сам му да је то функционисало и да су то међународни западни партнери укинули. Њему је најважније било да се зна да ли је то у складу са Уставом или није - нагласио је Додик.

Он је навео да је Путин изразио интересовање и у вези имовине ентитета, те питао како је могуће да неко узме имовину тек тако.

- Рекао сам му да се Републици Српској жели наметнути да уђе у Парламент БиХ и тако донесе закон у коме би дала Босни и Херцеговини имовину којом ми већ располажемо 20 и нешто година и која је дефинисана Дејтонским споразумом. Све оно што припада ентитетима је њихово. Путин је рекао да то разумије - истакао је Додик и додао да Република Српска брани своју имовинуу и да ће Русија дати подршку том питању.

Додик је од Путина добио обећање да ће цијена гаса за Републику Српску остати иста.

- Драго ми је да сам добио подршку од Путина да ће за нас иста цијена гаса остати. Подржаће се изградња гасовода који планирамо сутра да договоримо са директором Гаспрома у Санкт Петербургу - рекао је Додик.

Он је истакао да је Гаспром заинтересован за сарадњу са Српском, те да је раније договорена градња гасовода и двије гасне електране у Републици Српској.

- Ја то сада желим ојачати и поставити на темеље. Да Србија гради доводни гасовод до Републике Српске и да ми наставимо даље од Дрине до Бањалуке и Новог Града - навео је Додик.

Додик је најавио да постоји велика шанса да градња гасовода почне већ наредне године.