latinica  ћирилица
02/12/2021 |  21:46 ⇒ 22:01 | Аутор: sputniknews.com

Додик за Спутњик открива: Путин ми је пренио став о Балкану (ВИДЕО)

Русија има апсолутно позитиван приступ свим отвореним питањима, заинтересована је за стабилизацију прилика, прије свега мира на Балкану и поручује да нико не може да нам намеће рјешења, изјавио је за Спутњик српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик послије састанка са руским предсједником Владимиром Путином у Москви.
Додик и Путин (Фото: Sputnik / Mihail Klimentьev) -
Додик и Путин (Фото: Sputnik / Mihail Klimentьev)

- Русија сматра да Балкан припада балканским људима и да они треба да одлучују, а не неко са стране. Русија нема никакав шпекулативни интерес на Балкану и то је видљиво из поруке која нам је послата - чувајте мир, сарађујте, одбаците рат као опцију и нико вам не може наметнути рјешења са стране, осим оних које ви желите - рекао је Додик.

Сумирајући утиске разговора с Путином, Додик је рекао да се кући враћа веома задовољан.

- Што се мене тиче, ја се враћам са пртљагом који је далеко већи него што сам очекивао да ћу понијети одавде - истакао је Додик.

Додик је навео да је импресиониран начином на који предсједник Путин познаје проблеме на Балкану и како их поставља у погледу приоритета. 

Упитан шта је главна политичка порука о БиХ коју је Путин упутио, Додик је одговорио:
 
- Поштовање Дејтонског споразума и територијалног интегритета. БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа и само они сходно својој вољи без наметања са стране могу да договарају свој начин живота. 

Приступ Русије је, како је констатовао Додик, далеко рационалнији и реалнији од оног са Запада чији захтјеви не стабилизују прилике.

- Тај приступ је близу реалног живота, за разлику од имагинације коју често добијамо са Запада о потреби неке функционалне БиХ која се показује као централно уређена унитарна земља коју неће многи. Неће је Срби, неће је Хрвати, а они то намећу. Тако да се енергија троши на ствари које не дају ефекте. И онда долазе са Запада и нас криве како не успијевамо да ријешимо проблем. У суштини, ми се боримо против њихових нереалних концепција уређења - навео је Додик.


 
Русија је за сарадњу међу народима, рекао је Додик, те подсјетио на недавни сусрет са Реџепом Тајипом Ердоганом током којег му је турски предсједник упутио сличну поруку, рекавши да је кључ постојања БиХ зависи од договора народа у БиХ.

- У томе се не успијева, али то не значи да једног дана нећемо успјети - нагласио је Додик.

Додик је рекао да је са Путином договорено да аранжмани око цијене гаса за Републику Српску остану исти, што значи да ће цијена остати на нивоу од 290 долара за 1.000 кубних метара гаса.
 
На састанку је подржан и пројекат новог гасовода од Раче према Бањалуци, а Додик је рекао да очекује да ће његова изградња почети већ сљедеће године, у обиму који би осигурао довољно гаса за све потрошаче који се ту налазе.

Како је најавио, о томе ће сутра детаљније разговарати са директором Гаспрома, Алексејом Милером.

Позив Путину да посјети Бањалуку

Додик је рекао и да је позвао Путина да посјети Бањалуку када буде освећење српско-руског храма који се гради упоредо са српско-руским културним центром. У питању је храм који представља реплику храма посвећеног чудима Светог Архангела Михаила, а који се некада налазио у Кремљу.
 
- Рекао сам да очекујемо његов долазак, а Путин је рекао да и он то очекује и да ће, у сваком случају, када грађевински радови буду у фази да се стави под кров неко доћи из Руске Федерације да помогне у завршетку тог храма - навео је Додик.
 
Додик је напоменуо да је тешко прецизирати када би Путин могао да дође у прву посјету Бањалуци, али је навео да очекује да ће грађевински дио читавог центра бити завршен крајем сљедеће године и да ће то бити прилика да шеф руске дипломатије Сергеј Лавров или неко други у име предсједника Русије тада дође.