latinica  ћирилица
03/12/2021 |  07:13 ⇒ 10:32 | Аутор: РТС

Покушевски дио највеће срамоте у историји НБА лиге (ВИДЕО)

Утакмица Мемфис гризлиса и Оклахома Сити тандера, одиграна у ноћи између четвртка и петка, остаће уписана за сва времена, пошто је домаћин остварио најубједљивију побједу у историји НБА. Мемфис је на свом паркету понизио ривала побједом 152:79, чиме је поставио нови рекорд у најјачој лиги свијета.

Франшиза из Тенесија оборила је рекорд Кливленда из 1991. године, када су Кавси са 68 разлике савладали Мајами Хит, уједно поставши и први тим који је неког побиједио са 70+ поена.

Утакмица у "Федекс форуму" изазвала је велику пажњу по завршетку, многи актуелни, али и бивши играчи и стручњаци су реаговали на невјероватне сцене из Мемфиса.

"Гризлији" су били фаворити прије почетка, кренули су фуриозно и прву четвртину добили резултатом 31:16. Међутим, нико тада није очекивао да ће потпуно осрамотити ривала.

Екипа коју води Тејлор Џенкинс није се заустављала, "газила" је из напада у напад, док играчи Марка Дејња нису знали шта их је снашло. Већ на полувремену било је +36 и катастрофа је била на помолу.

Чудно звучи, али је разлика могла да буде и већа јер је неколико минута пре краја резултат износио 148:70 (+78), али је Оклахома успјела да погоди неколико шутева у завршници.

У редовима Мемфиса чак деветорица играча завршила су са двоцифреним учинком, најбољи је био Џексон који је уписао 27 поена, Мелтон је додао 19, док је Алдама забележио дабл-дабл (18 поена и 10 скокова). 

На другој страни, код Оклахоме, која ће покушати што прије да заборави овај кошмар, Дорт је био најефикаснији са 15 поена, три више од Џерома и Мена.

Српски интернационалац Алексеј Покушевски такође је био дио највеће срамоте у историји НБА лиге. На паркету је провео 19 минута и за то вријеме постигао четири поена (2/7 из игре, 0/2 за три), четири скока и по једну асистенцију и блокаду.

Занимљиво је да је ово Покушевском четврти дуел од посљедњих осам који је завршио са четири поена – као да се претплатио на такав учинак.

Мемфис је везао трећи тријумф и сада је пети на Западу са скором 12-10, док је Тандер 13. са шест побејда и 13 неуспјеха.

У осталим утакмицама Финикс је наставио невјероватну серију и побиједио Детроит 114:103, Торонто је изненадио актуелног шампиона Милвоки (97:93), Чикаго је био бољи од Никса у Њујорку са 119:115, а Сан Антонио од Трејлблејзерса у Портланду – 114:83.