latinica  ћирилица
03/12/2021 |  10:29 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Потврђена оптужница због пропалих вакцина у Приједору

Основни суд у Приједору потврдио је оптужницу против специјалисте епидемиологије и начелника Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Приједор чији су иницијали О.М. из овог града у вези са пропадањем 1.342 дозе вакцина против ковида 19, објавило је приједорско Окружно јавно тужилаштво.
Суд - Фото: илустрација
СудФото: илустрација

Оптужница терети О.М. да је од половине марта до 12. априла у својству службеног лица свјесно прекршила Закон о заштити становништва од заразних болести и три интерна акта јер је донијела одлуке да се вакцине Спутњик, умјесто у професионални фрижидер, односно замрзивач, марке Есмас, смјесте у фрижидер беко који није намијењен за професионалну употребу.

- Свјесно је донијела и одлуку да се расхладни уређај беко прикључи на неадекватан УПС стабилизатор заједно са још једним фрижидером, не обезбјеђујући притом стални надзор над смјештеним вакцинама ради реаговања и прикључења на агрегат у случају евентуалног престанка рада опреме, иако је била дужна и могла бити свјесна да усљед тога може доћи до штете - наведено је у оптужници.

Даље је указано да је од 10. до 12. априла дошло до квара замрзивача "беко" у којем су вакцине биле смјештене, усљед чега је прекинут хладни ланац, па су 1.342 дозе постале неупотребљиве, због чега већи број грађана није примио другу дозу, а наступила је и имовинска штета за Републику Српску од 45.011 КМ.

Лицу О.М. стављена су на терет кривична дјела несавјестан рад у служби и непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

За оба кривична дјела запријећена је новчана или казна затвора до двије године.

Против другог лица обухваћеног истрагом чији су иницијали С.Ј. из Приједора, тужилац је донио наредбу о обустави истраге јер није било довољно доказа да је лице починило кривично дјело.