latinica  ћирилица
03/12/2021 |  10:50 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Тегелтија: БиХ опредијељена за мапу пута за здравље и благостање на западном Балкану (ФОТО/ВИДЕО)

БиХ је апсолутно опредијељена за Мапу пута за здравље и благостање на западном Балкану до 2025. године и биће посвећена реализацији кључних циљева из тог документа, рекао је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија у Будви, гдје се одржава Самит шефова влада Централноевропске иницијативе.
Самит шефова влада земаља чланица Централноевропске иноцијативе у Будва - Фото: РТРС
Самит шефова влада земаља чланица Централноевропске иноцијативе у БудваФото: РТРС

Он је на састанку поводом усвајања заједничке изјаве подршке Мапи пута подсјетио да Уставом БиХ надлежност у области здравства припада ентитетима БиХ, а улога Савјета министара је координирајућа између ентитетских министарстава здравља.

Тегелтија је навео да су ентитетска министарства здравља дала сагласности на прихватање овог документа, што представља њихов рад у координацији са Канцеларијом Свјетске здравствене организације у БиХ.

- Реализација заједничких циљева из Мапе пута за здравље и благостање на западном Балкану од 2021. до 2025. године послужиће као директан акцелератор за напредак у реализацији дефинисаних приоритета земаља Централноевропске иницијативе, укључујући и БиХ и убрзање дјеловања према постојећим стратешким оквирима, укључујући напредак, односно циљеве одрживог развоја у наведеном периоду - навео је он.

Самит шефова влада земаља чланица Централноевропске иноцијативе у Будви (Фото: РТРС)

Тегелтија је додао да су приоритети здравствених власти у БиХ дефинисани у Мапи пута за здравље и благостање које се заснива на европском програму рада 2020-2025. под називом Заједничка акција за боље здравље, а односи се на напредак и обезбјеђивање универзалних покривености здравственом заштитом, заштита здравља у ванредним ситуацијама, промоција здравља и благостања.

С обзиром на сложен административни оквир у области здравства у БиХ, како је навео Тегелтија, реформе у области здравственог система биће такође усмјерене на побољшање финансијског управљања и осигурање финансијске одрживости здравственог система у БиХ.

Тегелтија је истакао да реформе треба искористити да се добије развијенија примарна здравствена заштита, оријентисана на заједницу и имплементирани модел породичне медицине.

- Свјесни смо да су за опоравак здравственог сектора, али и осталих сектора у БиХ, од посљедица пандемије ковид 19 потребна знатна додатна улагања чији ће ефекти бити видљиви тек на дужи временски период. Боримо се и чекамо да побиједимо ковид 19, прелазимо из једне фазе у другу, али врло важно ће бити да анализирамо све добро, али и оно лоше што смо урадили током борбе против ковида 19 - истакао је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је подсјетио на "наше лоше лекције, поготово са почетка борбе са вирусом корона за набавку опреме и санитетског материјала и врло чудно понашање најмоћнијих, који су нама са овог простора, мање развијеним земљама ускраћивали да и за новац дођемо до тих средстава", као и приликом набавке вакцина које су многима биле недоступне.

- А данас велики број земаља западног Балкана сусреће се са проблемом како да уништи вакцине којима је истекао рок употребе. Све су то лекције које се морају добро анализирати, да се се у неком сљедећем процесу не би поновиле - додао је он.

Самит шефова влада земаља чланица Централноевропске иноцијативе у Будви (Фото: РТРС)

Он је рекао да је питање како даље припремити здравствени сектор, те навео да су неке земље градиле потпуно нове капацитете, док неке нису имале новаца и морале су да прерасподијеле постојеће здравствене капацитете за борбу против ковида 19.

Тегелтија је позвао Свјетску здравствену организацију и све људе који се баве здравственим сектором да добро анализирају финансијску позицију здравственог сектора, којем су потребне финансије.

- Али финансије су потребне и многим секторима у нашим земљама чији су ресурси потрошени за здравље људи. Свјесни смо да је у овом тренутку најважнија борба за здравље, не постоји ништа важније, али морамо послије завршетка ове пандемије надокнадити тај дио средстава који смо преусмјерили из нашег развоја да би обезбиједили заштиту здравља људи - закључио је Тегелтија.