latinica  ћирилица
03/12/2021 |  11:29 | Аутор: sputniknews.com

СЗО се поново огласила о омикрону

Званичници Свјетске здравствене организације у западном Пацифику тврде да се затварањем граница, као мјером коју су усвојиле неке државе, може купити вријеме за хватање у коштац са омикрон сојем корона вируса, али да мјере које се примјењују и искуство стечено у раду са делта сојем треба да остану основа за борбу против пандемије.
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий) -
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

- Док се неколико земаља у региону суочава са порастом броја инфекција, случајеви ковида-19 и смртни случајеви у многим другим земљама су се смањили - изјавио је регионални директор СЗО за западни Пацифик доктор Такеши Касаи новинарима на виртуелној конференцији емитованој из Маниле, а преноси агенција АП.

Према његовим ријечима, гранична контрола може одложити улазак вируса и купити вријеме, али се свака земља и свака заједница мора припремити за нови пораст случајева.
 
- Позитивна вијест у свему овоме је да ниједна од информација које тренутно имамо о омикрону не сугерише да морамо да промијенимо смјерове нашег одговора - поручио је Касаи.
 
Омикрон је, како додаје, означен као варијанта која изазива забринутост због великог броја мутација и зато што раније информације сугеришу да би могао бити преносивији од других варијанти вируса.