latinica  ћирилица
03/12/2021 |  15:40 ⇒ 18:39 | Аутор: СРНА

Очекује се пораст водостаја у Српској

У Републици Српској очекује се пораст водостаја Саве, Уне, Сане, Врбаса, Босне и Дрине, усљед повећаног обима падавина, саопштено је из предузећа Воде Српске.
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

Падавине које су пале јуче и данас довеле су до новог пораста водостаја на већини водотока на подручју Републике Српске.

Према посљедњим резултатима расположивих прогнозних модела очекује се пораст водостаја на свим главним водотоцима у обласном ријечном сливу Саве на подручју Републике Српске - Сава, Уна, Сана, Врбас, Босна и Дрина.

Водостаји ријеке Саве већ су релативно високи усљед падавина из претходног периода и на већини мјерних станица су у зони припремног стања.

- Ипак, не очекује се да ће водостај ријеке Саве на подручју Републике Српске достићи до коте редовне одбране од поплава - наводи се у саопштењу.

Водостаји Уне и Сане су у порасту, али се такође не очекује да ће достићи коту редовне одбране од поплава.

У току сутрашњег дана очекује се постепено опадање водостаја Уне и Сане на подручју Српске. Водостај ријеке Врбас такође је у порасту, а додатни пораст могућ је низводно од хидролошке станице Бочац усљед појачаног испуштања из Хидроелектране Бочац.

Ријека Босна је у порасту, нарочито у горњим и средњим дијеловима тока. Очекује се да би врх поплавног таласа могао да стигне до Добоја и низводно од Добоја у току сутрашњег дана, али без достизања коте редовне одбране од поплава.