latinica  ћирилица
03/12/2021 |  16:30 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Агресивна градња исламског друштва

Апелација за ношење браде у Оружаним снагама БиХ, коју је Уставном суду БиХ упутио предсједник СДА Бакир Изетбеговић, доказ је агресивне градње исламског друштва у БиХ, оцијенио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић уз напомену да ни ЕУ и НАТО-у није потребна муџахединска армија.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић сматра да та апелација истовремено свједочи и о стању духа у Сарајеву, које, како је рекао, данас представља највећу и најрадикалнију исламску метрополу у Европи.

- Подношењем апелације Изетбеговић је практично директно и јавно подржао иницијативу Републике Српске да у складу са Дејтонским споразумом поново формира властите оружане снаге. Тим потезом је недвосмислено поручио да жели да формира муслиманску армију, а то значи да подржава дисолуцију Оружаних снага БиХ. Јасно је свима да у таквој исламској војсци не могу бити и Срби и Хрвати - рекао је Галијашевић за Срну.

Одлуку Изетбеговића да у име свих Бошњака од Уставног суда захтјева право да идентитет радикалних муслимана и визуелни изглед муџахедина буде слика Оружаних снага БиХ, Галијашевић разумије и као његову жељу да гради нови одред муџахедина, прво под окриљем оружаних снага, а у будућем времену и у другим институцијама БиХ.

- Ни НАТО-у, а ни ЕУ није потребна та брадата, муџахединска армија, нити им је потребна таква БиХ - сматра Галијашевић.

Тврди да је то директан притисак на Србе и Хрвате у БиХ. "Иако Бошњаци нису талибани, а ни Арапи, оваквим политичким и вјерским процесима, које у име народа диктира СДА, ствара се ружна слика", рекао је Галијашевић.

Он је рекао да се европским посматрачима шаље порука да "постоји само један ислам, да је његова природа радикално политичка, нетолерантна и ратничка, те да се исламско друштво не може реформисати".