latinica  ћирилица
03/12/2021 |  18:04 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

Лучић: Лица са инвалидитетом заслужују више сензибилитета

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић нагласио је данас поводом 3. децембра - Међународног дана лица са инвалидитетом да та категорија становништва заслужује више сензибилитета друштвене заједнице.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

- На крају смо друге године пандемије ковида 19, која је додатно угрозила ионако тежак положај лица са инвалидитетом која су посебно рањива и тешко погођена у садашњим условима високог ризика за здравље и велике стопе смртности - навео је Лучић.

Према његовим ријечима, рестриктивне мјере кретања и социјално дистанцирање додатно су изоловали ову популацију која је и у редовним животним токовима често искључена због различитих баријера на које наилазе у друштву.

Он је упозорио да су посебно рањива дјеца са инвалидитетом и њихове породице, а свеопшта ситуација додатно утиче на ментално здравље.

- Морамо имати сензибилитет за особе са инвалидитетом и омогућити им лакшу и једноставнију инклузију у друштене токове, а у складу са европским стандардима - рекао је Лучић.

Из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара наводе да је ова институција учествовала у избору добитника признања "Равноправно-различити" за лидерку и лидера са инвалидитетом који је иницирала и организовала Организације ампутираца "УДАС" из Републике Српске.

Добитници признања за ову годину су Огњен Ранисавић из Бањалуке и Ариел Куртагић из Бихаћа, као примјер сјајних лидера који показују да лица са инвалидитетом могу бити огроман ресурс и капитал и да су у стању донијети значајне и позитивне промјене у друштву.

Комисија за избор добитника признања "Равноправно-различити" одлучила је и да додијели признања постхумно за Елвиру Бешлију из Сарајева и Оливеру Мастикоса из Бањалуке за вишедеценијски допринос у промоцији и заговарању права за лица са инвалидитетом.