latinica  ћирилица
03/12/2021 |  18:22 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

СИПА поново хапси Србе - на подручју Бијељине и Сокоца ухапшено седам лица (ВИДЕО)

Само три дана након хапшења у Приједору и Новом Граду припадници СИПА привели су седморицу Срба на подручју Бијељине и Сокоца. Сумњиче их да су починили ратни злочин против цивилног становништва.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Међу ухапшенима је и Горан Сарић некадашњи командант Специјалне полиције Републике Српске. Два пута су га хапсили, због тога му платили одштету, а данас га поново привели.

Припадници СИПА ухапсили су га рано јутрос у породичној кући у Бијељини. Прије 13 година био је оптужен за злочине у Нахореву, а потом ослобођен.

Дан након изласка на слободу, стигла је оптужница за злочине у Сребреници и поново је Сарић морао на оптуженичку клупу у Сарајеву. Ослобођен је и за те оптужбе и чак добио одштету Суда. Након свега, данас и треће хапшење.

- Било је сасвим довољно да се генералу Сарићу пошаље позив било ког органа и он би се на такав позив сасвим сигурно одазвао - изјавила је Озренка Јакшић, адвокат Горана Сарића.

Ухапшени су и Јовица Петровић, Мирко Шимић, Живан Миљановић, њекадашњи припадници Станице јавне безбједности, Стево Бокарић припадник Службе државне безбједности Бијељина, те Љубо Марковић и Славенко Kочевић, бивши припадници Специјалног вода МУП-а Републике Српске, такозване "Пахуљице".

- Ријеч је о истрази која се водила колоквијалнмим називом "Букреш", а ради се о страдању цивила бошњачке националности у сепрембру 1992. године. У овом моменту, ја имам пуномоћ за Живана Миљановића и могу се декларисати као његов бранилац - истакао је Дејан Богдановић, адвокат Живана Миљановића.

У БОРС-у сматрају да је ријеч о синхронизованој акцији и да намјера правосуђа БиХ није утврђивање истине о протеклом рату, већ оптуживање што више Срба.

- Човјек који је тешког здравственог стања не смије бити доведен у такав положај, нити он нити његова породица да се раним јутарњим часовима хапси, одвози. Ако дође до евентуачне оптужнице против ових лица, Републички центар ће бити на располагању са свом доступном документацијом како би помогли одбрани - изјавио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Бранко Лукић, адвокат хашких оптуженика, каже да је ово притисак на Србе и Републику Српску.

- Отварање старих рана не погодује ни БиХ као држави и ово је притисак на Србе и Републику Српску и не мислим да је добро дошло икоме - изјавио је Којић.

Због све учесталијих хапшења Срба, Ветерани Српске позвали су представнике организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, републичких институција и парламентарних странака на хитан састанак у понедјељак.