latinica  ћирилица
03/12/2021 |  19:03 ⇒ 04/12/2021 | 07:49 | Аутор: РТРС

Договор Додика и Путина потврђен у Гаспрому (ВИДЕО)

Не постоји ниједно питање које може да заустави изградњу гасовода од Раче до Бањалуке, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, након састанка у Москви са генералним директором Гаспрома Алексејем Милером. Договорено је и да цијена гаса за Српску остаје иста.
Додик са представницима компаније Гаспром (Фото:ATV) -
Додик са представницима компаније Гаспром (Фото:ATV)

Цијена гаса за потрошаче у Републици Српској остаје иста, потврдио је Додик из Санкт Петербурга, а тиме и јучерашњи договор са руским предсједником Владимиром Путином.

- Оно што је веома важно, јучерашњи мој разговор са предсједником Путином је овдје потврђен. Ми ћемо имати исту цијену гаса и периду како је то добила и Србија, до 31. маја. Након тога ћемо разговарати. Наши потрошаћи могу рачунати на исту цијену, без обзира што је она много већа на свјетском тржишту, 290 долара - рекао је Додик.

Додик каже да је састанак са првим човјеком Гаспрома Алексејом Милером прошао одлично. Додаје да то довољно говори да се Српска опажа као важан простор у којем, велики гиганти као што је Гаспром, имају интереса да буде присутан, да шири своју мрежу понуде и капацитете.

- Ми смо док је још био на дневном реду "Јужни ток" разговарали о интерконекцији са Српском, једним аутономним системом снабдијевања Републике Српске гасом, како би развили тржиште и како би добили што већу енергетску сигурност и ефикасност и безбједност као што то раде сви у свијету. Генерални директор Милер је потврдио своја опредјељења и томе да ћемо заједно радити на пројектима изградње гасовода и изградње гасних електрана и да би било добро да иновирамо све раније договоре и да кроз радне групе ставимо на дневни ред - истиче Додик.

Додик каже да нема питања које би могло да заустави изградњу гасовода од Раче до Бањалуке.

- Скупићу све надлежне да сагледамо сву ситуацију, дати хитне рокове што се тиче планске документације и информисати наше партнере - каже Додик.

Поручио је да се након важних састанака са Путином и Милером, у Бањалуку враћа са добрим пакетом договора. Русија, као глобална сила, води рачуна о својим пријатељима и даје им подршку, и то је најбитније, каже Додик. Додаје да у Русији нема импровизације већ реалистичан приступ свим питањима.

- Тражила су се реална рјешења која нису на штету ни других ни трећих већ рјешења која гарантују мир, стабилност и развој. Јуче и овај данас састанак обиловао је и економским питањима. Поготово овдје са Милером. Подстанут је да помогне у реализацији овог пројекта и увјерен сам да ће током прољећа бити стављен у поступак изградње гасовода и електране у Републици Српској - наглашава Додик.

Коментаришући тврдње из опозиције да се "није састао са предсједником Русије Владимиром Путином", Додик поручује да је дошао у домаћинску кућу у којој је прије неколико дана, тај састанак најављен , договорен и он се десио у Кремљу.

- Не знам да ли они испадају помало смијешни, али мислим да имају превише мржње у свему томе. Мислим да би свакоме било важно у Српској, били у власти или опозицији да представници српског народа могу да досегну до Кремља и канцеларије Владимира Путина. Зашто то код неких није битно, то је ствар њиховим малих душа и пакости које они не могу да превазиђу. То ме нешто посебно не додирује, чини ми се да их више треба жалити него их објашњавати - каже Додик.

Додик поручује да предстоји тешко вријеме, али да је важно да се зна да постоји подршка велике Русије.