latinica  ћирилица
03/12/2021 |  19:09 | Аутор: СРНА

У Белгији пооштрене рестрикције због вируса корона

Белгија је данас пооштрила рестрикције због вируса корона, трећу недјељу заредом, а обавеза ће бити да дјеца од шесте године морају да носе маске.
Белгија - Фото: ТАНЈУГ
БелгијаФото: ТАНЈУГ

- Не можемо дозволити да се садашња епидемиолошка ситуација и велики број ифекција настави садашњим темпом - рекао је премијер Александар Де Кро на конференцији за новинаре.

Он је навео да су случајеви међу дјецом највише у порасту па ће бити обавезно ношење маски и за дјецу од шесте године, до сада је то било за дјецу старију од 10 година.

Основне школе ће се затворити за божићне и новогодишње празнике недјељу дана раније, а средње школе ће прећи на хибридни систем, са половином наставе код куће.

Насупрот томе, барови и ресторани у Белгији, гдје се налазе институције ЕУ и НАТО, и даље ће моћи да раде до 23.00 часа, шест сати касније него у Холандији.

Де Кро је признао да је стопа заразе у Белгији међу највишима у Европи. Само Словачка и Чешка имају већи 14-дневни просјек по глави становника, према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести.

Међутим, иако је више од једне од 50 особа заражено у протекле двије недеље, стопа смртности је тек мало испред просјека ЕУ, а Де Кро разлог за то види у веома високој стопи вакцинације у земљи, наводећи да би до краја године око 4 милиона Белгијанаца требало да добије бустер дозе вакцине.