latinica  ћирилица
03/12/2021 |  21:22 ⇒ 21:24 | Аутор: СРНА

СПЦ снимила аудио снимке псалама за слабовиде особе

Српска православна црква снимила је аудио издања псалама због оних који слабо виде или не виде уопште да би им омогућила што лакше читање, а у плану је и аудио-снимак цијелог Светог писма.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Имамо амбицију да читаво Свето писмо, и Стари и Нови завјет, снимимо као аудио-снимке, уз помоћ многих умјетника и да дамо као најмањи дар онима који не могу да читају - рекао је српски патријарх Порфирије.

Снимак патријарховог обраћања на свечаности поводом 75 година Савеза слијепих Србије и 50 година постојања библиотеке за слијепе објављен је на његовом Инстаграму.

      View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Он је навео да Библиотека Савеза слијепих Србије са више од 6.000 наслова у аудио формату, 30.000 јединица и 50.000 примјерака књига на Брајевом писму представља не само велику подршку за слијепе или слабовиде, већ и богат фонд аудио књига и вриједног чувара српског језика у његовом звучном облику и на "брајици".

Додао је да су се потрдули да скромним даром већег броја аудио издања Псалтира обогате овај фонд, желећи да тим дивним људима, који се свакодневно труде да омогуће што лакше читање честитају њихов значајан јубилеј.

Његова светост је указао и да су многи који имају тјелесни вид у суштини слијепи, од оних који немају тјелесни вид, а истински и дубински виде суштину, тајну постојања човјека као човјека љубави, спремног на даривање и на жртву.

- Имали или не спољашњи вид, треба да сваки дан просвећујемо истинском свјетлошћу своје унутрашње биће, јер тако шта год ко о нама мислио или били спријечени да видимо спољашњу свјетлост, ми ћемо видјети саму суштину и истину као свјетлост која нас ослобађа - рекао је патријарх Порфирије.