latinica  ћирилица
04/12/2021 |  09:02 ⇒ 16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Омикрон откривен у 38 земаља, нема смртних случајева

Омикрон варијанта вируса корона откривена је у најмање 38 земаља на свијету, али још није пријављен ниједан смртни случај, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).

СЗО је упозорила да би могло проћи више недјеља док се не утврди колико је ова варијанта заразна, да ли изазива тежу болест и колико су ефикасни третмани и вакцине против ње, пренио је "Гардијан".

- Наћи ћемо одговоре који су свима потребни - рекао је директор СЗО за ванредне ситуације Мајкл Рајан.

СЗО је јуче саопштила да још није видјела било какве извјештаје о смртним случајевима повезаним са омикроном, али је ширење нове варијанте довело до упозорења да би она могла да буде узрок више од половине случајева ковид-19 у Европи у наредних неколико мјесеци.

Из СЗО су поручили да не треба паничити због новооткривеног соја вируса корона.

Главна научница СЗО Сумја Сваминатан јуче је изјавила да се ситуација не разликује много у односу на ону од прије годину дана, пренио је Би-Би-Си.

Она је на конференцији агенције Ројтерс рекла да је омикрон високо заразан, позивајући се на податке из Јужноафричке Републике. Сваминатанова је напоменула да постоји могућност да ова варијанта постане доминантна у цијелом свету, али да се то не може са потпуном сигурношћу закључити и истакла да је делта варијанта и даље најдоминантнија.

Са своје стране извршна диркторка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева изјавила је јуче да би нова омикрон варијанта могла да успори глобални економски опоравак, баш као што је то урадила делта варијанта.

- Чак и прије доласка ове нове варијанте, били смо забринути да опоравак... помало губи замах - рекла је она.

Према ријечима Георгијеве, нова варијанта која се може врло брзо проширити може нарушити самопоуздање.