latinica  ћирилица
04/12/2021 |  09:53 ⇒ 16:23 | Аутор: РТРС

Филм "Неки нови Бродвеј" приказан у Вуковару

Филм "Неки нови Бродвеј" режисера Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске у сарадњи са Даун синдром центром из Бањалуке приказан је и вуковарској публици.
Екипа - Фото: РТРС
ЕкипаФото: РТРС

Поводом 3. децембра, Дана особа с инвалидитетом осим пројекције филма у Националној меморијалној болници Вуковар организован је и међународни округли сто о особама са Даун синдромом и расправа о мултидисциплинарном приступу у лијечењу, рехабилитацији и социјализацији особа са Даун синдромом.

Учесници округлог стола били су доктори медицине и радници из области здравства: Ивана Азенић, Давор Бандић, Марко Самарџић Илић, Агнеза Алексијевић, Зденка Флоршић, Инес Шкрбец, Барбара Светић, Жељко Ђекић, Јелица Стјепан, као и филмски режисер Денис Бојић.

Пројекција филма и организација округлог стола пријављена је у Хрватској докторској комори, Хрватској комори медицинских сестара и Хрватској комори физиотерапеута, а путем онлине платформе у расправи су учествовали бројни здравствени радници из цијеле Хрватске. Организатори овог догађаја су Лионс клуб Вуковар, Национална меморијална болница Вуковар, удружење особа са интелектуланим оштећењем "Голубица", као и Свеучилиште "Лавослав Ружичка" у Вуковару.

Радња награђиваног дугометражног документарног филма "Неки нови Бродвеј" прати шест младих особа са Дауновим синдромом, који уз визију једног човјека постају први полазници школе глуме на овим просторима, истовремено рушећи предрасуде и баријере о могућностима и способностима особа са Дауновим синдромом.